Största New York-börsraset sedan finanskrisen 2008

Uppdaterad
Publicerad

Världens börser faller på bred front. På Wall Street noterades det största raset på en dag sedan 2008 – Dow Jones-index föll med 7,8 procent. Stockholmsbörsen stängde efter ett ras på 5,5 procent.

Förutom coronaoro kopplas börsnedgången till oljepriset, som sjönk med 20 procent sedan Saudiarabien beslutat öka oljeproduktionen trots att efterfrågan är låg.

– Vi står redo att sätta in åtgärder, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i SVT:s Aktuellt.

Aktiekurserna på Stockholmsbörsen störtdök direkt på morgonen, precis som de tidigare gjort i Asien. Även på övriga börser i Europa rådde hysteri: Alla ville sälja – få ville köpa.

Bakom måndagens nedgång finns allmän oro inför coronavirusets spridning och hur detta ska påverka världsekonomin och lönsamheten i näringslivet. I kombination med en kraftig nedgång i oljepriserna började börspaniken sprida sig.

Coronapandemin

Strax efter öppning stoppades handeln på Wall Street i New York, då hade index hunnit rasa med 7 procent. Målet med handelsstoppet var att ge investerarna tid att tänka över situationen och förhindra ytterligare nedgång. När handeln återupptogs strax efter klockan 15 stabiliserade sig index kring -6 procent.

Vid stängning hade dock börserna sjunkit som stenar igen – Dow Jones med 7,8 procent, Nasdaq med 7,3 procent, och S&P 500 med 7,6 procent. Raset på Wall Street är det största sedan den 1 december under finanskrisens år 2008.

Röda siffror överallt

Stockholmsbörsens OMX-index hade vid stängning backat med 5,5 procent. Frankfurtbörsen stängde på -7,1 procent, Parisbörsen på -8,3 och Londonbörsen på -7,7.

De fallande oljepriserna beror på det priskrig som uppstått efter att de oljeproducerande Opec-ländernas förhandlingar med Ryssland fallit samman. Detta sedan att Ryssland nobbat ett förslag om att begränsa oljeproduktionen i spåren av coronavirusets spridning. Då valde Saudiarabien att öka sin produktion, trots att efterfrågan på olja just nu är mycket låg.

Stor tillgång kombinerat med liten efterfrågan innebär fallande priser.  Enligt Reuters är det prisras som nu drabbat oljan – som mest 30 procent – det största sedan USA:s krig med Irak 1991. Länderna inom Opec väntas förlora intäkter på cirka 5 miljarder kronor varje dag på grund av att oljan blivit så billig.

Svenskt Näringsliv efterlyste omedelbara krisåtgärder för att lindra coronasmittans effekter på svenks ekonomi. Bland annat vill man ge företag anstånd med att betala skatt och se utökade statliga exportkrediter och möjlighet till krislån från staten.

Åtgärder dröjer

Men regeringen vill inte lova något – ännu.

– Vi har ekonomiska muskler att sätta in i den utsträckning det behövs, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i Aktuellt.

Om påverkan blir stor på ekonomin som helhet kan mer generella stimulanser bli aktuella. Andersson nämner som exempel mer pengar till kommunerna och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Se hela intervjun med Magdalena Andersson (S) i Aktuellt.

SVT rapporterar hela dagen direkt om det senaste på börserna och om coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet