Sam Bankman-Fried greps på Bahamas. Foto: TT

FTX-grundaren Sam Bankman-Fried gripen i Bahamas

Uppdaterad
Publicerad

Grundaren av det kollapsade kryptoimperiet FTX Sam Bankman-Fried har gripits i Bahamas på amerikanska myndigheters begäran. I USA och Bahamas pågår en brottsutredning mot Bankman-Fried efter FTX kollaps förra månaden.

FTX hade sitt huvudkontor i Bahamas, på grund av att önationen för ett par år sedan satsade på att bli ett värdsnav för kryptobolag och hade fördelaktiga regelverk.

Den 11 november stod det stod klart att det inte gick att rädda FTX och bolaget tvingades ansöka om konkursskydd i USA.

”Gemensamt intresse”

Åklagare Damian Williams säger i ett uttalande att de anklagelser som riktas mot Sam Bankman-Fried kommer att bli offentliga under tisdagen och att åklagarmyndigheten då kommer att kommentera dem ytterligare.

Bahamas chefsåklagare Ryan Pinder säger att landet ”skyndsamt” kommer att utlämna Bankman-Fried till USA så snart amerikanerna gör en formell frågan.

”Bahamas och USA har ett gemensamt intresse av att de personer inom FTX som kan ha svikit allmänhetens förtroende och brutit mot lagen ställs till svars”, säger Bahamas premiärminister Phillip Davis i ett uttalande.

Gripandet av Sam Bankman-Fried, som avgick som vd i samband med ansökan om konkursskydd för FTX, sker bara en dag innan han har kallats till en utfrågning i ett senatsutskott i Washington DC tillsammans med konkursförvaltaren John J Ray III.

Har miljardskulder

När FTX stod på toppen värderades bolaget till 32 miljarder dollar. Nu har bolaget skulder på drygt 3 miljarder dollar till de 50 största fordringsägare. Utöver det finns det miljontals andra fordringsägare världen över som inte får ut sina pengar.

FTX-kraschen har skapat svallvågor i kryptovärlden. Flera bolag med exponering mot FTX har också tvingats ansöka om konkurs, som kryptolångivaren Blockfi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag önskar att jag tagit mer ansvar för att förstå vad som hände”, säger FTX:s grundare Sam Bankman-Fried. Foto: ABC/GMA/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.