Svensk ekonomi går framåt, visar data från statliga Konjunkturinstitutet. Foto: SVT/TT

Full fart i svensk industri – nytt tillväxtrekord

Uppdaterad
Publicerad

Svensk industri går på högvarv och de mätningar som Konjunkturinstitutet gör visar rekordnivåer. Samtidigt visar nya siffror från SCB att BNP-tillväxten i juni var hela 10,5 procent högre än ett år tidigare, även det ett rekord.

Arbetslösheten är visserligen fortfarande hög men stora delar av ekonomin har återhämtat sig snabbt. Framför allt är det industrin som nu återigen går på högvarv efter en dramatisk inbromsning förra året.

Idag publicerade SCB nya preliminära tillväxtsiffror som visar att BNP ökat hela 10,5 procent det senaste året. Jämför man BNP för juni med månaden innan är ökningen 2,5 procent.

– Ekonomin fortsatte att utvecklas positivt under andra kvartalet, i linje med den tillväxt vi såg under årets inledning. Tillväxttalet jämfört med föregående år är samtidigt det högsta vi har uppmätt i vår tidsserie för Sveriges BNP, vilket ska ses mot bakgrund av att ekonomin för ett år sen var kraftigt drabbad av pandemin, säger Melker Loberg nationalekonom på SCB, enligt ett pressmeddelande.

Industrin på högvarv

Statliga Konjunkturinstitutet, KI, mäter den svenska ekonomins utveckling med en så kallad barometerindikator. Detta mått på aktiviteten i ekonomin steg i juli från 122,4 (från 119,8 månaden innan). Därmed har indikatorn, för tredje månaden i rad, nått en ny högsta nivå. KI har mätt sedan mitten av 1990-talet.

Indikatorns höga nivå förklaras fortfarande till största delen av tillverkningsindustrin som går på högvarv.

– Ett värde på över 100 innebär en starkare tillväxt än normalt, förklarar Fredrik Johansson Tormod, enhetschef på KI, och fortsätter:

– Detta beskriver aktiviteten i hela ekonomin, men drivs av industrin i mångt och mycket. Det är en överraskande hög siffra i förhållande till var vi befann oss för ett år sedan. Och ja, det är den högsta siffra vi har uppmätt någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.