Naturgaspriserna rusar efter ryska Gazproms besked om strypta leveranser. Foto: TT

Gaspriserna rusar – efter ryskt stopp

Uppdaterad
Publicerad

Naturgaspriserna rusar med över 30 procent efter ryska Gazproms besked om strypta leveranser.

– Risken för ransonering på el har ökat påtagligt sedan i fredags, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer.

Fredagens besked om att förlänga stoppet av gasleveranserna genom ledningen Nord Stream 1 på obestämd tid får nu omedelbara konsekvenser. En kraftig uppgång med upp till 35 procent har blivit konsekvensen. Från ryskt håll var det sagt att Nord Stream skulle startas under lördagen men ett oljeläckage i en turbin har gjort att man tvingats pausa.

Beskedet har gjort att man såväl från tyskt som svenskt håll presenterat ekonomiska stödpaket för att underlätta inför hösten och vintern.

– Man behöver inte vara jättekonspiratorisk för att se att detta är en form av ekonomisk krigföring mellan Ryssland och Europa, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

”Hur högt som helst”

Han ser att gaspriserna kommer att stiga rejält. Kanske kan man fråga hur högt ett gaspris kan bli.

– Hur högt som helst. Se bara på elpriserna. Normalt brukar el kost 50 öre kWh, nu kostar den upp mot 5 kronor i bland. Det är 1 000 procent.

Så blir det när efterfrågan fortfarande är hög, trots priset och bristen, förklarar han. Det talas om att införa någon slags pristak, men det har också negativa effekter.

-Det är normalt inte en sådan bra idé.

Ransonering på el

Nu handlar det om att minska konsumtionen i Europa.

– Europa måste dra ned på sin energiförbrukning. Men det kommer ändå inte att räcka till. Det leder till skenande priser. Regeringen tillförde likvida medel i form av garantierna i helgen, och det är inget man gör lättvindigt.

Men konsumtionen måste minska, och enligt Christian Kopfer har risken för elransonering i Europa och även i Sverige ökat rejält sedan i fredags, då Gazprom ströp gasen.

– Sverige är över tid ett exportland för energi, men vi importerar även i bland. Det innebär att risken för ransonering i både Europa och i Sverige har ökat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.