Gazprom har stoppat all gasleverans från Ryssland till Europa. Foto: TT/AP

Ryska gasleveransen stoppas på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland stoppar sina gasleveranser till Europa via ledningen Nord Stream 1 på obestämd tid, meddelar det ryska gasmonopolet Gazprom.

– Det här är en signal från Ryssland att de kommer att fortsätta bedriva utpressning mot Europa i energipolitiken, säger finansminister Mikael Damberg.

Enligt Gazprom beror stoppet på att rörledningen, som transporterar gas mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön, är i behov av ytterligare reparationer efter ett oljeläckage på grund av haveri i fyra turbiner, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det här är en signal från Ryssland att de kommer att fortsätta att bedriva utpressning mot Europa i energipolitiken, säger finansminister Mikael Damberg till TT.

Gasflödet genom Nord Stream 1 skulle ha återupptagits på lördagen efter ett tre dagars stopp på grund av vad Gazprom även då beskrev som underhållsarbete.

”Återinjicering av osäkerhet i marknaden”

För marknaden innebär stoppet en ”återinjicering av osäkerhet”, säger energianalytikern Samuel Ciszuk till SVT Nyheter.

– Hela Europa påverkas och det spiller över på de svenska elpriserna precis som vi har sett vid tidigare stopp under sommaren.

”Bra att Tyskland nu är bättre förberett”

Klaus Müller, chef för Tysklands infrastrukturmyndighet Bundesnetzagentur, skriver på Twitter att stoppet ökar betydelsen av de hittills fem kontrakterade terminaler för att ta emot och lagra flytande naturgas (LNG) som Tyskland planerar att ta i drift under vintern. Det betonar även vikten av att lagra och spara gas, skriver han.

Tyska gaslager rapporteras ha fyllts på till nästan 85 procent – vilket är målnivån för oktober.

”Det är bra att Tyskland nu är bättre förberett, men nu är det upp till var och en”, twittrar Müller.

På torsdagen sa Tysklands ekonomiminister och vice förbundskansler Robert Habeck att den tyska regeringen inte för några direkta samtal med Gazprom om de uteblivna gasleveranserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur skulle Europa klara sig utan rysk gas? Vad kan ersätta den? Hur påverkar strypt gas rysk ekonomi? Energianalytikern Samuel Ciszuk svarar på tre frågor. Foto: SVT/EVN

Fakta: Nord stream

Gasledning på havsbotten från ryska Viborg i Finska viken till Greifswald på Tysklands Östersjökust. Ledningen går öster om Gotland.

Togs i drift 2011 och kostade omkring 50 miljarder kronor. Ägs av ryska Gazprom och ett konsortium av europeiska gasbolag.

Mäter 1 200 kilometer på längden och har en diameter på 1,2 meter. Ledningen har en kapacitet på 55 miljarder kubikmeter naturgas per år.

Gasen kommer från gasfältet Juzjno-Russkoje i västra Sibirien.

En ytterligare gasledning, Nord Stream 2, byggdes 2018-2021 men har inte tagits i drift.

Källa: NE

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.