Sveriges grovt kriminella ligger bakom den kraftiga ökningen av ekobrott. Foto: SVT

Grovt kriminella bakom stor ökning av ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges grova kriminella har hittat ett nytt sätt att tjäna stora pengar – ekonomisk brottslighet. Enligt beräkningar förlorar staten 70 miljarder på fusket.

Efter att skyddet ökat kring värdetransporter och värdedepåer, har det blivit allt svårare att komma över kontanter i samhället. Polisen ser nu allt oftare att grovt kriminella dyker upp inom stora ekobrottshärvor och bedrägerier. Det handlar om att det är lättare att komma undan och straffen är lägre.

– Våra motståndare måste hitta andra vägar att tjäna pengar och där ingår bedrägerier och ekobrott, säger Lars Öjelind, kommissarie vid Rikskriminalens underrättelsetjänst, till SVT:s Rapport.

Kraftig ökning

Sedan 2007 har antalet anmälda brott kring ekonomisk brottslighet ökat kraftigt. Det handlar om tre gånger så många anmälda ekonomiska brott. Från drygt 12.000 anmälda brott år 2007 jämfört med drygt 34.000 2011. När det gäller bedrägerier så anmälningarna ökat från 80.000 tusen till 126.000, en ökning med 57 procent.

– Man kan till och med köpa ekobrottstjänster, det finns de som säljer hela koncept, till exempel ett upplägg med bluffakturor eller momsbedrägerier. Det här sprids mellan kriminella, till exempel på fångvårdsanstalter. Det gör att även före detta rånare och knarklangare kan utföra de här ekobrotten, säger Lars Öjelind.

Kombineras med droghandel och våldsbrott

Uppläggen är de klassiska, med svarta pengar, bluffakturor och svart arbetskraft inom bland annat bygg, städ och restaurangbranschen. Totalt är skattebortfallet i samhället varje år cirka 144 miljarder kronor. Enligt beräkningar så anses hälften, cirka 70 miljarder kronor, uppstå på grund av kriminella avsikter.

– Vi ser numera många kriminella element inom företagsverksamheten som definitivt inte konkurrerar på samma schyssta villkor som seriösa företagare, säger Pia Bergman, expert på Skatteverket.

– De kombinerar det också med annan traditionell brottslighet, till exempel droghandel och våldsbrott. Vi ser att de här aktörerna finns inom näringslivet nu också.

Underförstådda hot

Problemet för Ekobrottsmyndigheten, Polisen och Skatteverket, är att kunna bevisa vem som ligger bakom ett företag eller ett speciellt brott. För trots att man hela tiden under utredningar stöter på kända kriminella namn, så är det de så kallade målvakterna som åker dit.

Kent Madstedt är chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten och han har de senaste åren märkt tydligt hur kända kriminella figurerar i bolagshärvor och svårigheten att få de så kallade målvakterna att vittna.

– Det finns inte så ofta uttalade hot, men det finns ett underförstått hot, man upplever det inte som hälsosamt att berätta för oss hur det egentligen ligger till.

De kriminella kommer från alla kända gäng som figurerar i Sverige.

Hur många av de här människorna som faktiskt ligger bakom och har utfört brottet kommer ni åt?

– Det är tyvärr en ganska dyster bild, säger Kent Madstedt, det är ett fåtal som vi kommer åt och då efter ett mycket mödosamt arbete, på 100 fall är det några få procent som vi lyckas med.

Så går fusket till – två exempel

Bolaget Helt Oseriöst AB

De kriminella startar ett företag som till exempel arbetar inom bygg/sanering/riv/städ eller restaurangbranschen.

Bolaget får ut lönebidrag från Arbetsförmedlingen på ett antal anställda personer. Nästa steg är ta lite uppdrag inom sitt område, betala ut löner svart, skriva bluffakturor. Är det i bygg/riv så fuskas det även med ROT-avdrag.

Man köper kapitalvaror på kredit som man inte betalar och sen säljer vidare.

Sen struntar man i att betala skatt, moms och arbetsgivaravgifter, bolaget går i konkurs och sedan begär man ut lönegaranti för fler anställda än man faktiskt har haft.

En advokat utses till konkursförvaltare. Länstyrelsen som ska se till att allt går rätt till, ser bara kontrolluppgifter på anställda , från ”förra året” och kan därför inte stoppa utbetalningarna.

Punktskattebrott

Istället för att smuggla in sprit, vin, öl, cigaretter eller diesel så importeras det via bolag. Varorna importeras skattefritt till ett så kallat skatteupplag som vissa godkända företag har rätt att använda. Punktskatten ska betalas när det säljs vidare, men den elektroniska kontrollen är så dålig att varorna kan säljas vidare utan att betala skatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.