Textilarbetare i rapporten uppger att de får löneavdrag om de sjukskriver sig. Arbetaren på bilden jobbar inte på någon av de aktuella fabrikerna. Foto: TT

Ny rapport: H&M-arbetare svimmar på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Den norska miljö- och solidaritetsorganisationen Framtiden i våre henders rapport är baserad på intervjuer med 38 arbetare vid fyra fabriker som klädkedjan själv klassar som platinum eller guld – vilket innebär att de ska ha särskilt hög etisk standard.

Det är en dyster läsning.

Låga löner

När undersökningen genomfördes i mars var den genomsnittliga månadslönen vid tre av fabrikerna 172,51 dollar (motsvarande ungefär 1500 kronor), vilket enligt den norska organisationen är under medianlönen för textilarbetare i Kambodja som bedöms ligga på omkring 178 dollar. På den fjärde fabriken låg genomsnittslönen under den lagstadgade minimilönen på 140 dollar på grund av sjunkande ordertillgång och tillfälligt reducerad arbetstid.

På två av fabrikerna hade arbetarna bara korttidskontrakt, vilket leder till rädsla för att organisera sig fackligt eftersom de befarar att kontrakten inte ska förnyas. Vissa arbetare hade gått på korttidskontrakt i över två år, trots att det strider mot kambodjansk lag.  

Fem minuters sen ankomst straffades med 1–1,5 dollars löneavdrag. På en av fabrikerna ledde tio minuters sen ankomst till 15 dollars löneavdrag, vilket motsvarar två dagslöner. Detta trots att löneavdrag som disciplinär åtgärd strider mot H&M:s etiska riktlinjer.

Riskerar löneavdrag

Arbetare uppger att de får löneavdrag om de sjukskriver sig. Eller så kan de bara sjukskriva sig i högst två dagar utan att riskera avdrag.

Majoriteten av fackföreningarna upplevs inte vara oberoende från arbetsgivaren och arbetare är rädda för att bli uppsagda om de startar en ny fackförening. En del arbetare vittnar även om att fackavgiften dras automatiskt från lönen, oavsett om de väljer att organisera sig eller inte. Det strider mot den internationella arbetsorganisationen ILO:s konventioner och Kambodjas egen arbetslag, enligt Framtiden i våre hender.

Lägger locket på

Rapporten är gjord i samarbete med den kambodjanska arbetsrättsorganisationen Central, som pratat med arbetare utanför fabrikerna. Arbetarna uppger att fabrikerna regelbundet får besök av kontrollanter som undersöker arbetsförhållandena, men att de får instruktioner om vad de ska säga. 

– Man lägger lock på problematiska förhållanden. Det vi reagerar mest på är att man hittar sådana omfattande brott mot arbetarnas rättigheter på de som ska vara H&M:s bästa fabriker. Även om H&M säger att de jobbar för att få till högre löner och har en strategi för det så ser vi inte att deras textilarbetare tjänar med än andra, säger Carin Leffler som är en av rapportförfattarna.

Enligt Framtiden i våre hender händer det fortfarande att arbetare svimmar på jobbet.

– Vi vet inte exakt varför det sker just i de här fabrikerna. Men i andra fall vet vi att det har rört sig om utmattning på grund av långa arbetsdagar och för att de inte har haft råd att köpa näringsriktig mat, samt att det har varit varm i lokalerna.

Så svarar H&M på kritiken

H&M väljer att svara på kritiken via mejl. Företaget skriver bland annat att rapporten lyfter viktiga frågor som man redan känner till och arbetar löpande med.

Enligt rapporten händer det att arbetare svimmar på jobbet. Vad anser ni om det?

”Svimningar är tyvärr ett problem inom hela textilindustrin i Kambodja, och har även förekommit hos leverantörer som H&M är köpare hos. Om det inträffar hos leverantörer som vi samarbetar med säkerställer vi att fabriken ifråga undersöker vilken anledningen är och vidtar sedan åtgärder och även gör en noggrann analys av händelseförloppet. Det har dock visat sig vara svårt att komma fram till vad som är grundorsaken till varför det ibland händer i Kambodja. Vi har därför en pågående dialog med våra leverantörer angående detta.”

Arbetarna säger att de blir tillsagda vad de ska säga till kontrollanterna. Hur ska ni veta att det de säger stämmer?

”Arbetarintervjuer är bara ett sätt som vi får information om vad som fungerar bra respektive fungerar mindre bra hos våra leverantörer. För det första har arbetarna möjlighet att via ett direktnummer ta kontakt med oss utanför arbetsplatsen. För det andra samarbetar vi också med lokala organisationer och fackförbund som vi för en nära dialog med angående arbetsförhållanden. För det tredje förstärker vi ytterligare arbetarnas möjlighet att föra fram eventuella problem via vårt globala ramavtal med globala facket IndustriALL och IF Metall.”

Enligt rapporten strider löneavdrag som disciplinär åtgärd mot H&M:s etiska riktlinjer. Hur allvarligt anser ni att det är om det förekommer?

”Det är helt oacceptabelt om löneavdrag används som en disciplinär åtgärd. Om detta förekommer hos leverantörer som vi samarbetar med följer vi upp enligt våra rutiner. Det är dock lagligt i Kambodja att göra löneavdrag om man är frånvarande från sin arbetsplats.”

Arbetare vittnar om att fackavgiften dras automatiskt från lönen. Enligt Framtiden i våre hender strider det mot den internationella arbetsorganisationen ILO:s konventioner och Kambodjas egen arbetslag.

– Det stämmer inte. Om det finns en överenskommelse med det lokala facket på en fabrik rörande detta, är förfarandet i enlighet med nationell lagstiftning i Kambodja. Det är också i enlighet med ILO:s konventioner om det finns en överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.