Foto: TT

Häktad börs-vd på väg att släppas

Uppdaterad
Publicerad

Hexagonchefen Ola Rollén som sitter häktad i Oslo, misstänkt för olaglig insiderhandel, kommer att släppas ur häktet senast på lördag, uppger flera medier. Åklagaren förlänger inte häktningen.

– Vi har kommit fram till att vi inte kommer be rätten att förlänga häktningen av Rollén. Vi anser att det inte föreligger bevisförstörelsefara efter den vecka som gått, säger Marianne Bender, åklagare vid den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim, till Dagens Industri.

– Misstanken står sig, säger hon.

Börsen anmälde

Oslobörsen anmälde affärerna som Økokrims insiderutredning mot Ola Rollén tros handla om.

– Vi reagerade på handelsmönstret, säger börsens kommunikationschef Geir Harald Aase till Svenska Dagbladet.

När det norska teknikbolaget Next Biometrics den 9 oktober i fjol meddelade att Greenbridge Partners – ett investeringsbolag grundat av Rollén och finansmannen Melker Schörling – skulle bli storägare genom en riktad nyemission sköt aktiekursen i höjden.

Granskade handeln

Som brukligt är vid stora kursrörelser i samband med nyheter granskade börsen handeln i aktien innan meddelandet skickades ut. Då visade det sig att Rollén, via ett helt annat bolag än Greenbridge Partners, köpt aktier i Next Biometrics, skriver SvD. Oslobörsen rapporterade affärerna till den norska finansinspektionen, Finanstilsynet.

Rolléns advokater har uppgett att Økokrims utredning gäller ett köp av drygt 284.000 aktier i Next Biometrics och att köpen gjordes för Greenbridge Partners räkning.

Är själv övertygad

Efter veckans polisförhör är Ola Rollén lika säker som tidigare på att han är helt oskyldig.

”Jag känner mig säker på att jag inte har gjort mig skyldig till någon olaglig insiderhandel”, skriver han i ett pressmeddelande.

”Jag ser fram emot att återuppta mina uppgifter som vd för Hexagon”, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.