Handelsbankens vinst ökade

Uppdaterad
Publicerad

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 4.571 miljoner kronor för tredje kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten på 4.289 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 4.529 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 6.683 miljoner kronor, från 6.462 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 1.896 miljoner kronor, från 1.742 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 9.009 miljoner kronor, jämfört med 8.466 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 4.157 miljoner kronor, från 3.899 miljoner kronor. Kreditförlusterna ökade till 284 miljoner kronor, från 277 miljoner kronor.

Handelsbanken fullkomligen badar i pengar och överskrider allt tydligare de kapitalregler som myndigheterna preliminärt har satt upp. Det kommer att bli extra utdelningar till ägarna, det framstår som allt klarare, men vd Pär Boman vill avvakta tills att myndigheterna har satt ner foten ordentligt innan han och styrelsen berättar hur mycket och på vilket sätt.

Nya kapitalmål för banken kommer då att presenteras.

 – Om det blir kapital över så kommer vi att ge det till våra ägare som vi alltid har gjort, säger Boman till TT.

Handelsbanken har i dag en likviditetsreserv på 800 miljarder kronor. Det skulle i princip täcka en total svensk bostadskrasch. Bankens utlåning till svenska bolånekunder uppgår till 564 miljarder kronor.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.