Foto: TT

Här är bankerna med bäst och sämst boränta

Publicerad

Lilla Ålandsbanken är den bank som i snitt erbjuder sina kunder lägst ränta på rörliga bolån. Deras bolånekunder betalar i snitt 1,30 procent i ränta. Högst snittränta har Nordeas kunder. Ofta får de som har små lån sämst villkor.

Sedan drygt två år tillbaka måste alla banker redovisa ett snitt av den ränta som deras bolånekunder faktiskt betalar.

Här är de banker som erbjuder sina kunder lägst snittränta just nu:

Ålandsbanken 1,30 %

ICA Banken 1,44 %

SBAB 1,44 %

Danske Bank 1,45 %

Ikano Bank 1,51 %

Skandiabanken 1,52 %

Swedbank 1,57 %

Länsförsäkringar 1,59 %

SEB 1,58 %

Handelsbanken 1,62 %

Nordea 1,69 %

Lilla Ålandsbanken är alltså den bank som erbjuder sina kunder allra bäst ränta i snitt med 1,30 procent.

– Man måste dock ha väldigt mycket pengar sparade hos Ålandsbanken för att kunna ta bolån där. Så den banken är inte aktuell för alla, säger Christina Söderberg, sparekonom på prisjämförelsesajten Compricer.

Nordeas kunder har sämst ränta

De fyra storbankernas räntor ligger betydligt högre och allra högst snittränta har alltså Nordeas kunder, 1,69 procent.

– Bolåneräntan för nya lån en viss månad kan variera över tid eftersom vi gör en individuell prissättning där vi även tar hänsyn till risk och belåningsgrad. Om man bara tar informationen en viss månad får man inte en rättvisande bild över hur det ser ut för alla våra kunder. Generellt ligger bolåneräntan på historiska låga nivåer och är faktiskt bland de lägsta i Europa, säger Petter Brunnberg, presschef på Nordea.

Inte omöjligt att få 1,0 procent i boränta

De kunder som får allra sämst räntevillkor är de som lånar pengar hos storbankerna utan att pruta på räntan. De utannonserade listräntorna ligger på drygt 2 procent för ett lån med tre månaders bindningstid.

Vad är rimligt att betala för ett bolån idag?

– Om man ser på de höga marginalerna som bankerna har så borde man inte betala med är 1,0 procent för ett bolån (med tremånadersränta). Men då ska man ha ett väldigt stort lån och god ekonomi. För en mer normal bolånetagare är det rimligt att kanske betala 1,4 procent, säger Christina Söderberg.

Villaägarnas boendeekonom Håkan Larsson tycker att man bör sikta ännu lägre.

– Även om man tycker att 1,4 procent för ett bolån är lågt så tjänar bankerna vansinnigt mycket pengar på bolån. Listräntan som utannonseras till de som inte får någon rabatt är rena ockerräntan. 1,20 procent tycker jag är rimligt, utan att vara lågt, säger han.

Större skuld kan ge lägre ränta

Han påpekar även att de som är lågt skuldsatta ofta har hög ränta.

– Det kan tyckas lite bakvänt, men ofta kontaktas vi av seniora medlemmar som har små lån och hög ränta.

Bankerna tycks alltså ge ”mängdrabatt” och ofta får kunder med en belåningsgrad omkring 70 procent bäst villkor. Den som har små lån och en högt värderad bostad kan alltså sänka räntan genom att låna mer pengar.

Nordea som alltså erbjuder sämst räntevillkor för sina kunder är också den bank som har mest missnöjda kunder, enligt Svenskt Kvalitetsindex, SKI. 6 av 10 Nordeakunder är missnöjda med sin bank och inte sedan slutet av 1980-talet har någon bank fått sämre betyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer