Foto: TT

Här är bankerna som erbjuder lägst boränta till sina kunder

Uppdaterad
Publicerad

Ålandsbanken är den bank som erbjuder sina kunder lägst ränta på rörliga bolån. Deras bolånekunder betalar i snitt 1,32 procent i ränta. Högst snittränta har Handelsbankens kunder.

Sedan omkring tre år tillbaka måste alla banker redovisa ett snitt av den ränta som deras bolånekunder faktiskt betalar.

Här är de banker som erbjuder sina kunder lägst snittränta på tremånaderslån just nu:

 • Ålandsbanken 1,32 %
 • SBAB 1,43 %
 • ICA Banken 1,48 %
 • Danske Bank 1,48 %
 • Ikano Bank 1,50 %
 • SEB 1,50 %
 • Skandiabanken 1,52 %
 • Swedbank 1,53 %
 • Länsförsäkringar 1,57 %
 • Nordea 1,58 %
 • Handelsbanken 1,62 %

Lilla Ålandsbanken är alltså den bank som erbjuder sina kunder allra bäst ränta, men vem som helst får inte låna pengar där.

– Man måste dock ha väldigt mycket pengar sparade hos Ålandsbanken för att kunna ta bolån där. Så den banken är inte aktuell för alla, säger Christina Söderberg, sparekonom på prisjämförelsesajten Compricer.

Handelsbankens kunder har sämst ränta

De fyra storbankernas räntor ligger betydligt högre och allra högst snittränta har alltså Handelsbankens kunder, 1,62 procent (tremånaders bundet).

Varför har då Handelsbanken högst snittränta?

Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken, menar att Handelsbanken har en annan produkt än flera av sina konkurrenter.

”Hos Handelsbanken får kunden ett helhetserbjudande – rådgivning, en rad kostnadsfria banktjänster, och personlig service på våra över 400 kontor runt om i landet. När det gäller just bolån uppskattar våra kunder att vi ger personlig ekonomisk rådgivning i samband med bostadsköpet. Det är mycket efterfrågat. Många kunder är beredda att betala en liten extra kostnad för den tryggheten som vi kan ge tack vare våra personliga kundrelationer.”, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Spår längre marginaler framöver

Under flera års tid har bankernas marginaler på bolån ökat, men den senaste sammanställningen från Finansinspektionen, FI, visar att bankernas marginaler minskat något.

– Jag tycker att det är bra att marginalerna nu sakta sjunker. De har länge legat på en historiskt hög nivå och bankerna har tjänat enorma summor på oss bolånetagare – runt 50 miljarder förra året, säger Christina Söderberg, som tror att marginalerna kommer att fortsätta sjunka.

Utmanare erbjuder mycket lägre ränta

De fyra storbankerna har länge dominerat bolånemarknaden, men den senaste tiden har det dykt upp flera utmanare som lockat med billiga bolån, något som ökat konkurrensen och troligtvis bidragit till att pressa ner bolånemarginalerna.

Vänder man sig till någon av utmanarna kan man ofta sänka sin bolånekostnad ytterligare. Enkla.com lockar till exempel kunder med en boränta på 0,95 procent. Även Schibstedägda Hypoteket och Avanzas samarbetspartner Stabelo lockar med räntor på strax under 1,30 procent, alltså nivåer som ofta ligger en bra bit under de räntor som storbankerna erbjuder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet