Foto: Helena Jonsson/Markus Ljungholm

Så mycket tjänar banken på ditt bolån

Uppdaterad
Publicerad

De svenska bankerna har de senaste åtta åren höjt sina marginaler på bolån kraftigt. Så här mycket tjänar de på att du lånar en miljon kronor till bostad.

Sedan finanskrisen för åtta år sedan har bankerna ökat sina marginaler på bolån kraftigt. Då låg marginalerna på bolån på omkring 0,2 procent. Enligt de senaste siffrorna som publicerades i augusti ligger bankernas marginaler nu på rekordhöga 1,73 procentenheter. Allt enligt Finansinspektionen, FI, som presenterar siffror kvartalsvis.

De senaste dagarnas kvartalsrapporter från storbankerna visar att bankerna lyckas öka sitt räntenetto ytterligare, jämfört med samma period i fjol.

Så har vi räknat:

Räkneexemplet i videon ovan grundar sig på Villaägarnas riksförbunds beräkningar. De har använt samma metod som Finansinspektionen använde sig av 2013 när de senast räknade på bolånemarginalen netto. I beräkningen ingår bankernas kostnad för kreditförluster, likviditetsreserv, administration, skatt samt finansieringskostnader (negativ).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.