Hör ekonomen Klas Eklund varna för de vanliga ”Fire”-uträkningarna. Foto: SVT

Här är ungas plan för pension vid 40

Uppdaterad
Publicerad

I sociala forum och grupper online tipsar allt fler svenskar varandra om det bästa sättet att så snabbt som möjligt hoppa av ekorrhjulet. ”Fire”-rörelsen har fått en extra skjuts under pandemin när börsen rusat. 36-åriga Sandra Bourbon är nio år från sitt mål att gå i pension i förtid.

– Jag har ingen plan om att flytta ut på landet och odla mina egna grönsaker, jag vill bara kunna bestämma över min tid och inte tvingas gå till jobbet, berättar hon för Ekonomibyrån.

För att nå ”Fire”, Financial Independence Retire Early, behöver du först räkna ut hur mycket pengar du vill leva på varje månad. För Sandra Bourbon är det 16 000 kronor och för att nå sitt mål sparar hon idag 50 procent av sin inkomst. Om nio år hoppas hon kunna leva på avkastningen av sina investeringar.

Under två år sparade hon intensivt.

– Jag spenderade inga pengar ute, åt tråkig mat, köpte aldrig kaffe ute eller träffade mina vänner. Jag betalade i princip bara min hyra.

Mindre populär

Att alltid ha matlåda istället för att äta lunch på ute är ett exempel på hur Sandra sparar pengar. Hon räknar med att hennes matlådor sparar henne 1 600 kr i månaden. Med åtta procents avkastning blir det 3,7 miljoner efter 35 år, varav drygt 3 miljoner enligt henne kommer från ”ränta-på-ränta”-principen.

Men hennes extrema livsstil gjorde att hon förlorade en del vänner.

– Det var inte kul att känna sig snål, att inte kunna dela på en nota ute om jag inte ätit lika mycket som andra. Speciellt när folk vet att man har mycket pengar, säger Sandra Bourbon.

Nu tycker hon att hon har hittat en balans i sparandet.

– Jag har ett eget bankkort för att kunna unna mig och får inte längre lika mycket ångest av att spendera pengar. I dag kan jag till exempel köpa en kaffe ute.

Var tionde yngre än 25

Ekonomibyrån har pratat med ett flertal banker och nätmäklare som samtliga berättar att sparintresset bland unga ökat kraftigt. Inte minst gäller det investeringar i aktier. Trenden började för tio år sedan och har tagit rejäl fart i takt med kursuppgångarna efter coronaraset.

Hos en av nätmäklarna har tillströmningen av nya aktiesparare ökat med 37 procent under 2021. Och andelen nytillkomna kunder som är 24 år eller yngre har växt från åtta procent till närmare tio. Men hur stor andel av dessa unga sparare som har målet ”Fire” går enligt bankerna och nätmäklarna inte att svara på.

Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån: Fri vid 40 på SVT Play

Så funkar ”Fire”

Financial Independence Retire Early är en rörelse som sprids bland framför allt av unga från USA och ut i världen.

Det finns flera sätt att nå ”Fire” men tanken är att du ska kunna leva på avkastningen som dina investeringar ger och sluta jobba innan den traditionella pensionsåldern.

En vanlig uträkning inom Fire-rörelsen är 4%-regeln. Den går ut på att du sparar ihop tillräckligt med pengar för att leva på 4% av dina investeringar i aktier eller aktiefonder.

Om du bestämt dig för att du vill leva på 20 000 kr/månaden så räknar du 20 000x12 månader/0,04 vilket betyder att du behöver 6 miljoner i din aktieportfölj.

Är du 25 år, utan sparpengar, och vill sluta jobba vid 40 och sedan leva på 25.000 kronor i månaden, måste du spara 22.000 kronor i månaden.

Uträkningarna förutsätter att börsen fortsätter öka ungefär som den gjort de senaste åren. Något som är långt ifrån säkert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.