Foto: Scanpix

”Barn måste kunna göra köp i mobilen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik mot slutsatserna i regeringens så kallade app-utredning. –Utredaren vill vrida klockan tillbaka, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Regeringens app-utredare lägger inte fram några nya lagförslag för appar för barn, trots att han identifierat problem i ämnet: Barn som köper appar och saker inuti appar utan föräldrarnas tillåtelse, ibland för stora pengar.

I stället menar utredaren Torgny Håstad att dagens lagstiftning räcker om bara myndigheterna börjar använda den.

App-utredningen

–Vi väntar på några intressanta ärenden som Konsumentverket driver, säger Håstad till SVT.

Förbjudet att marknadsföra till barn

Enligt Håstad är det redan i dag förbjudet att marknadsföra spel med ”in-app-köp” till barn, och han menar också att föräldrarna inte automatiskt blir betalningsansvariga när barnen köpt saker med föräldrarnas kontokort, till exempel i Apples App Store eller Googles Play-butik.

–Man kan inte anse att föräldrarna samtyckt bara för att man tidigare lagt in sitt kortnummer, säger Håstad.

Dataspelsbranschens Per Strömbäck reagerar starkt mot denna lagtolkning som han menar kan drabba hundratusentals spel och i slutändan göra det omöjligt för branschen att bedriva sin verksamhet:

–Det känns helt bakvänt. Mer och mer av våra köp görs digitalt, och på samma sätt som med veckopengen måste ett barn kunna göra mindre köp i mobilen, säger Strömbäck.

Slutar sälja till svenska marknaden

Han menar att en konsekvens av förslaget skulle kunna bli att företagen slutar sälja appar till den svenska marknaden.

–Den svenska publiken är en väldigt liten del av den globala marknaden. Det är enklare att blockera svenska konton än att försöka reda ut om det är ett barn eller en vuxen som döljer sig bakom ett kreditkort, säger han, och fortsätter:

–Vi som bransch har ett ansvar att tydligt visa när man köper något vad det kostar och vilka villkoren är. Men man har också ett ansvar som förälder när man lämnar ifrån sig en telefon med abonnemang eller till och med ett kreditkort, att följa det och se hur det används. Det kan man inte lämna över till lagstiftningen att ta ansvar för.

Konsumentminister Birgitta Ohlssons (FP) argument att det finns många familjer som i dag blir ”ruinerade” av appköp underkänner Pär Strömbäck:

–I de fall som blivit uppmärksammade har familjerna fått pengarna tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

App-utredningen

Mer i ämnet