Foto: Scanpix

Ditt barn handlar nätspel för tusenlappar – så gör du

Uppdaterad
Publicerad

En räkning dimper ner i brevlådan – ditt barn har köpt virtuella leksaker för tusentals kronor med hjälp av din telefon. Vad kan du göra?

Det första du ska göra är att kontakta företaget och bestrida fakturan. Redan i dag är det förbjudet för barn att ingå avtal utan sin målsmans samtycke. Knäckfrågan blir om du som förälder har godkänt köpet.

–Det finns flera kända fall där konsumenter vänt sig direkt till Apple och de gått med på att ta bort skulden. Uppfattningen jag fått är att de, och Google, brukar vara ganska hjälpsamma när det kommer till sånt här. Särskilt när det handlar om de här fallen som tagits upp i media. Men det kanske är just därför det varit hjälpsamma, säger Cecilia Norlander, jurist på konsumentverket.

App-utredningen

Men det första problemet de flesta som råkar ut för dyra in app-köp stöter på är: Vem ska jag ringa? Oftast finns apptillverkaren i USA och kan vara svår att få tag i. Dessutom kommer du tvingas prata engelska. Därför är det enklast att ringa direkt till Apple om köpet gjorts i Appstore eller Google om köpet gjorts på Android Market.

Kontakta din konsumentvägledare

Konsumenter har ofta betydligt starkare rättigheter än de är medvetna om. Så vet du inte vad du har för rättigheter, och vill slå lagboken i bordet när du ringer ett företag, då kan du kontakta en konsumentvägledare.

– De finns i varje kommun och ringer du dem kan de hjälpa dig med exakt vilka rättigheter du har, säger Cecilia Norlander.

Få tvisten prövad

Hos Allmänna Reklamationsnämden (ARN) kan du få hjälp med hur du ska utforma din klagan till företaget. Om företaget inte svarar inom skälig tid eller inte godkänner din protest kan du vända dig till ARN för att få tvisten prövad.

–I de fall där det har varit solklart att det är barnet som träffat avtalet har konsumenten oftast vunnit. De fall vi har prövat har handlat om spel som riktar sig direkt till barn. Då har man inte ifrågasatt om det är ett barn som har gjort köpet, säger Nils Sigfrid på ARN.

Läs det finstilta!

Förutom lagstödet i föräldrabalken finns något som kallas den allmänna rättsprincipen. Den säger att ett den som kräver betalt för någonting ska kunna visa att det finns ett avtal. Därför är det viktigt att läsa det finstilta och att inte avslöja sin kod för sina barn.

– Har man som förälder gett sitt barn koden kan det ses som ett godkännande, och då är det tyvärr väldigt svårt att få rätt, säger Cecilia Norlander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

App-utredningen

Mer i ämnet