Foto: TT

Hårdare EU-krav på bankerna

Uppdaterad
Publicerad

Bankerna vill gärna att vi samlar hela vår ekonomi i samma bank. Mot det utlovas till exempel lägre ränta på bolån. Men nästa år kommer det enligt ett EU-direktiv att bli svårare för bankerna att göra oss till så kallade helkunder.

Man ska inte lägga alla ägg i samma korg brukar man säga, men det är just det bankerna vill att vi ska göra. Man ska helst bli så kallad helkund. Om man förutom bolånet, till exempel pensionssparar, tar en livförsäkring eller placerar pengar via samma bank, då erbjuds man lägre ränta på bolånet.

– Det finns säkert lägen där det kan vara bra för kunden men oftast är det ett sätt för banken att binda till sig kunden så att den inte går runt och testar priser på andra banker, säger Peter Norman (M) finansmarknadsminister.

Nytt direktiv nästa år

Nästa år kommer det enligt ett EU-direktiv att ställas hårdare krav på bankerna när de erbjuder paketlösningar för sina kunder.

– Det här direktivet tvingar bankerna att sälja och prissätta alla produkter var och en för sig. Det blir inte möjligt att tvinga in kunderna i paketlösningar som ofta inte är bra. Kunden får lättare att välja själv på bästa sätt, säger Peter Norman.

Det blir bra om ett möte kring bolånen bara handlar om det anser Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

– Det är bra om man inte bakar in massa annat som man i all hast säger ja till utan att veta vad det innebär.

Samma kontonummer oavsett bank

Idag kan man ju behålla sitt nummer även om man byter telefon eller teleoperatör. På samma sätt vill nu regeringen att vi ska kunna ha samma kontonummer oavsett vilken bank man väljer.

– Vår idé är att man ska kunna behålla sina kontonummer. Det är ytterligare ett sätt att lättare byta bank, säger Peter Norman (M) finansmarknadsminister.

– Nu visar det sig att det här motarbetas av bankerna, vilket inte förvånar mig, men det har också visat sig vara ganska dyrt att genomföra. Vi fortsätter att utreda saken på departementet. Jag tycker det är en intressant idé för att underlätta för konsumenten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.