SVT Nyheter granskade förra sommaren bolaget som med hjälp av godis och gratis biobiljetter lockade folk till sina rådgivningsmöten. Möten som skulle locka till placering av sparpengar i IZave:s fonder. Foto: Jessica Gow/TT & Dan Hansson/ TT

Historiskt beslut: 26 mäklare förlorar sina licenser – för att ha lurat kunderna

Uppdaterad
Publicerad

26 försäkringsförmedlare har blivit av med sina licenser efter ett historiskt beslut av branschens disciplinnämnd. Aldrig tidigare har så många mäklare stängts av på en gång. De anklagas för att ha lurat kunderna.

Det är försäkringsförmedlare som arbetade för Izave (som tidigare hette Cerberus) som blivit av med sina licenser. SVT Nyheter granskade förra sommaren bolaget som med hjälp av godis och gratis biobiljetter lockade folk till sina rådgivningsmöten – möten som skulle locka till placering av sparpengar i Izave:s fonder.

Nu konstaterar försäkringsförmedlarbranschens egen disciplinnämnd att bolagets mäklare lurat kunderna med missvisande information och att de därför inte längre får arbeta som försäkringsförmedlare.

– Det är fruktansvärt att det får gå till på det här sättet, säger Malin Omberg som är chef för konsumentskydd på Finansinspektionen och fortsätter:

– Jag är också nöjd över att disciplinnämnden jobbar med de här frågorna.

Toppen av ett isberg

Enligt Finansinspektionen är Izave bara toppen av ett isberg. Det här är ett utbrett problem i branschen.

– Jag tycker att det är ett jätteviktigt jobb att se till att städa upp så att man kan återupprätta förtroendet för den här typen av tjänster, säger Malin Omberg.

Genom disciplinnämndens utredning får man en unik inblick i hur försäkringsmäklare jobbade på företaget. Deras uppgift var inte att anpassa rådgivningen efter kundens önskemål utan att sälja bolagets egna fonder. Men det fick kunden inte veta.

”Det är ostridigt att Förmedlaren inte har informerat kunden om att Fonderna förvaltades av Koncernen samt att han och Koncernen fick högre ersättning vid placering av kundens kapital i Fonderna än vid placering i andra fonder inom samma kategori”, står det i utredningen som gjorts om en av de personer som nu stängts av.

Det har alltså varit en lönsam affär för förmedlarna som dessutom lämnat missvisande information.

Hoppas på förändring av branschen

En av Sveriges ledande pensionsexperter hoppas nu att detta kan bli startskottet till en förändring av branschen. 

– Det är ett stort beslut för det drabbar väldigt många rådgivare, säger Mikael Nyman, chefredaktör för nyhetsbrevet Pensionsnyheterna.  Jag tror att det kan skrämma upp en del i branschen att den egna branschorganisationen sätter hårt mot hårt och säger så här långt kan du inte gå. Det kanske är ett tecken på tillnyktring. Jag hoppas det.

Till sitt försvar har de utpekade mäklarna, som förmildrande omständighet framhållit att de bara lytt chefernas order. SVT har sökt den tidigare ledningen för Izave som inte vill kommentera anklagelserna.  

Enligt disciplinnämnden har dock mäklarna ett eget ansvar att följa de riktlinjer som finns i branschen. Därför mister de sina licenser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar fondbranschen

Mer i ämnet