Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En tredjedel av företagen lyfter att man kan behöva säga upp personal” – Hör Lena Sellgren, chefsekonom Business Sweden.

Höga elpriser väntas leda till stora neddragningar

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje exportföretag planerar att lägga om sin produktion och nästan lika många säger att de behöver dra ner på personal, främst på grund av de höga elpriserna. Det visar nya rapporten ”Elprischocken och exporten” från Business Sweden.

Exportföretagen med en verksamhet i Sverige ser en dyster framtid nu när energipriserna stiger kraftigt.

Över 500 svenska industriföretag fått svara på hur de påverkas av de höga elpriserna. Nästan sju av tio företag uppger att de har påverkats negativt och att lönsamheten har blivit sämre.

Hälften av Sveriges exportföretag överväger att ställa in planerade investeringar och omkring en tredjedel överväger att dra ned personal.

– Hittills har vi sett att företagen har hanterat det på ett bra sätt. Men när man blickar framåt ser man att lönsamheten påverkas väldigt negativt. Det kan få stora konsekvenser. Man kan både behöva dra ner på personal och skjuta investeringar på framtiden, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.

Ökande andel väntas avveckla

De kommande tre månaderna väntas kraftigare åtgärder vidtas där nästan 30 procent av företagen väntas dra ned på personalen och närmare 50 procent lägger planerade investeringar på is.

För de värst drabbade exportföretagen är situationen så pressad att de väntas avveckla verksamheten.

”En liten men ökande andel av företagen, 7 procent, väntas avveckla delar av sin verksamhet i Sverige”, skriver Business Sweden i rapporten.

Under 2021 var svensk export värd 1 496 miljarder kronor.

Hårdast drabbade av elprischocken

Här är de branscher som signalerar störst negativa konsekvenser för verksamheten i Sverige till följd av de höga elpriserna, enligt Business Swedens rapport ”Elprischocken och exporten”:

Livsmedelsindustrin

Trä- och pappersindustrin

Kemindustrin

Läkemedelsindustrin

Fordonsindustrin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.