I januari kommer den dyra elräkningen till svenskarnas brevlådor. Foto: Janerik Henriksson/TT

I januari kommer chocken – elräkningen väntas bli mångdubbel

Uppdaterad
Publicerad

I januari kommer den – elräkningen som är mångdubbelt större än nu i december. Elbolaget God El har räknat på hur mycket vintermånaderna kan kosta svenska hushåll.

Redan i början av det här året chockades vi av skyhöga elräkningar. Då tyckte vi att de var helt osannolikt dyra.

Men det kommer att bli ännu värre i vinter. I januari får vi elräkningen som är flera gånger större än den vi får nu i december.

– Fakturan nu i december, som avser novembers förbrukning, ligger på i genomsnitt 2 800 kronor för en normalvilla i södra Sverige. I januari kommer den att bli betydligt högre, säger Maria Erdmann, vd för God El, som räknat på hur elkostnaderna kan bli i vinter utifrån hur elterminer handlas på börsen nu.

Det visar sig att vi har riktigt jobbiga månader framför oss. Elkostnaden för december, januari och februari kommer att ligga på totalt runt 37 500 kronor för normalvillan som förbrukar 20 000 kWh i elområde 4 (södra Götaland), enligt God El:s beräkningar. I elområde 3 hamnar den på 35 100 kronor.

– Det är mycket pengar i förhållande till vad vi betalade i vintras, säger hon.

Stopp för kärnkraft

Orsakerna till de höga elpriserna är flera – kriget i Ukraina har gjort energimarknaden i Europa orolig, förklarar hon, och nu går inte efterfrågan och utbud ihop. Frankrike har problem med sina kärnkraftverk, och måste importera el från Tyskland.

Tysklands elmarknad sitter ihop med vår elmarknad, och behöver importera el. Här i Sverige står kärnkraftverket Ringhals 4 stilla, och stoppet förlängs flera veckor i vinter. Nu i december kommer också den största reaktorn i Sverige, Oskarshamn 3, att stå stilla några veckor. Det påverkar priserna här i Sverige, konstaterar hon.

– Elpriser är väldigt väderstyrda, och prognosen för vintern är att den blir kall och torr, och att det kommer att blåsa dåligt.

Vi hade lägre elpriser än befarat under tidiga hösten, just på grund av vädret och nu har väderprognoserna framåt, och kärnkraftsstoppen gjort att priserna stiger igen.

– Det är väldigt bra att elstödet kommer, och alla får det, både villaägare och lägenhetsinnehavare i södra Sverige.

Hon berättar att de ser en viss överrepresentation av elkunder med små marginaler som bor i lägenheter och som nu har svårt att betala sina elräkningar.

– Ytterligheten är pensionärer, eller ensamstående föräldrar, som får svårt att betala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska man dra ur laddaren när den är klar och är det bättre att handdiska sin frukosttallrik? Klimatcoachen Lars Ejeklint fick svara på några vanliga myter och påståenden om elförbrukning i hemmet. Foto: SVT/TT

Elbolaget God El har beräknat hur stora elkostnaderna kan bli i vinter utifrån terminshandeln på börsen för el just nu.

Beräkningarna bygger på normalförbrukningen för olika bostäder. En större del av förbrukningen i villor och radhus beräknas ligga under vintern. Beräkningarna innefattar skatter och moms.

Elområde 4, södra Götaland:

Totalkostnaden för december, januari och februari för en villa, som förbrukar 20 000 kWh per år, beräknas till 37 500 kronor (i genomsnitt 12 500 kronor per månad). Förra vintern var månadsräkningen för samma tid i snitt 3 900 kronor.

Ett radhus med 10 000 kWh förbrukning per år, beräknas få en totalkostnad på 18 600 kronor för de tre månaderna (6 200 kronor per månad i snitt). Förra vintern var månadsräkningen 1 900 kronor.

En liten lägenhet med 2 000 kWh förbrukning per år beräknas få en kostnad på 900 per månad. Förra vintern var den 300 kronor.

Elområde 3, Mellansverige:

Totalkostnaden för december, januari och februari för en villa, som förbrukar 20 000 kWh per år, beräknas till 35 100 kronor (i genomsnitt 11 700 kronor per månad). Förra vintern var månadsräkningen för samma tid i snitt 3 700 kronor.

Ett radhus med 10 000 kWh förbrukning per år, beräknas få en totalkostnad på 17 700 kronor för de tre månaderna (5 900 kronor per månad i snitt). Förra vintern var månadsräkningen 1 800 kronor.

En liten lägenhet med 2 000 kWh förbrukning per år beräknas få en kostnad på 800 per månad. Förra vintern var den 300 kronor.

Elområde 1 och 2, norra och södra Norrland

Totalkostnaden för december, januari och februari för en villa, som förbrukar 20 000 kWh per år, beräknas till 12 000 kronor (i genomsnitt 4 000 kronor per månad). Förra vintern var månadsräkningen för samma tid i snitt 1 300 kronor.

Ett radhus med 10 000 kWh förbrukning per år, beräknas få en totalkostnad på 6 000 kronor för de tre månaderna (2 000 kronor per månad i snitt). Förra vintern var månadsräkningen 700 kronor.

En liten lägenhet med 2 000 kWh förbrukning per år beräknas få en kostnad på 300 per månad. Förra vintern var den 100 kronor.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.