Höghastighetståg en förlustaffär enligt forskare

Uppdaterad
Publicerad

Satsningar på stambanor för höghastighetståg är en förlustaffär både för skattebetalarna och klimatet. Det skriver sex forskare i en debattartikel i DN – och uppmanar politiker att dra i nödbromsen.

– De politiska planerna grundar sig inte i en faktabaserad analys för kostnader och nyttor, säger Maria Börjesson, professor i nationalekonomi med transportinriktning, till SVT.

”Höghastighetståg i Sverige har visat sig vara robust samhällsekonomiskt olönsamma”, skriver forskarna Maria Börjesson, Harry Flam, John Hassler, Lars Hultkrantz, Per Kågeson och Jan-Eric Nilsson i DN debatt.

I artikeln riktar de sig till Kristdemokraternas riksting där ett beslut i frågan ska tas i helgen. Men debatten har pågått länge och turerna varit många.

Politisk oenighet

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet är fortsatt positiva medan Moderaterna och Sverigedemokraterna har sagt nej och Liberalerna vacklar.

S har velat ha en bred överenskommelse i frågan, men nu har regeringen sagt att de är beredda att gå vidare med planerna utan enighet.

Den stora knäckfrågan gällande de snabba tågen är just kostnaderna.

”Skattebetalarna får tillbaka så lite pengar”

Enligt Maria Börjesson, professor i nationalekonomi med transportinriktning vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, är höghastighetsbanor en förlustaffär:

– Det stora argumentet mot det här är att det är så dålig lönsamhet, att skattebetalarna får tillbaka så lite pengar, säger hon till SVT.

”Varje investerad krona beräknas ge 25 öre i intäkter och samhällsnytta”, skriver hon tillsammans med de fem andra forskarna i Dagens Nyheter.

Priset beräknas stiga

Prislappen på de nya banorna låg också från början på runt 230 miljarder, men projektet riskerar nu komma att kosta omkring 400 miljarder enligt Stockholms handelskammare.

– Det är så otroligt mycket pengar och budgeten ser dessutom hela tiden ut att öka, då undrar man verkligen var det här ska sluta. Det är en oro för hur offentliga medel används.

”En stor miljökostnad”

Enligt forskarna tar höghastighetsbanorna också klimatpolitiska resurser från mer effektiva klimatåtgärder. I debattartikeln skriver de att höghastighetsbanorna inte kommer betala tillbaka klimatskulden från själva byggandet av dem förrän mot slutet av århundradet.

– Man pratar inte riktigt om miljökostnaderna för stål, betong och vägtransport för nya banor. Det är en stor miljökostnad, men den går lite under radarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.