Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En tidig julklapp”, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén. Foto: Storyblocks/SVT

”Hopp om framtiden”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dag kom inflationstomten med en förtida julklapp till Sveriges bolåntagare. Dagens siffror bäddar för tidigare räntesänkningar än Riksbanken planerat.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Även börsen tog ut julklappsutdelningen i förskott. Den skuttade upp flera procent på beskedet. Särskilt fastighetsaktier rusade. På hoppet att räntebördan ska lätta snabbare än man tidigare vågat tro.  

Dagens inflationssiffror kom nämligen in bättre än väntat, oavsett hur man mäter den förhatliga inflationen. Det som jobbade i andra riktningen under november var elen, som fördyrades av kärnkraftsstopp och kyla. Men det räckte inte för att motverka den underliggande trenden: inflationen är på väg ned.

Innan du korkar upp bubblet, påminner jag om smolket i bägaren: priserna sjunker inte. De stiger bara lite mindre. Även med noll procents inflation, så skulle vi vara kvar med nästan 26 procent dyrare mat än för två år sedan.  

Konsumenternas förtjänst

Att inflationen går ned är vår förtjänst. Vi konsumenter som tvingats snåla in och jaga lågpriser. Problemet är att arbetslösheten då stiger i de branscher där vi inte längre har råd att spendera våra allt mindre värda löner.  

Allt till följd av historiskt snabba räntehöjningar som överraskade alla. Frågan är om räntesänkningar nu kommer snabbare än väntat. Troligen. I USA kom beskedet igår kväll att Fed, den amerikanska centralbanken, räknar med tre räntesänkningar 2024. Marknaden förväntar sig dubbelt så många. 

Dollarn försvagades av Feds uppmjukning av framtidsutsikterna, följden blev att kronan stärktes. Det kan vi behöva. Likt Norge har vi haft svårare inflationsproblem än andra eftersom vi med svag valuta fått extra inflation med högre importpriser.  

Norges Riksbank överraskade i dag med att höja sin styrränta en gång till. Men till skillnad från oss har de ett fult hack i den nedåtgående inflationskurvan. Prisökningstakten steg i Norge under november.

Finns risk för bakslag 

Viktigast för oss är Europeiska centralbanken som idag också lämnade räntan oförändrad. Men justerade ned inflationsförväntningarna. 

Så för svensk del får nog Riksbanken lov att uppdatera sin ränteprognos. Enligt den senaste ska inte räntan komma ned förrän 2025. Marknaden har redan prisat in en dryg procentenhets sänkning under 2024.  

Men, för att vi inte ska råka ut för bakslag måste vi fortsätta vara prismedvetna konsumenter. Med tanke på att allt fler bundna bolån löper ut och därmed fler som kastas ut i den nya verkligheten av högre räntor, så lär det inte vara svårt att uppnå. Allt fler snålar in för att de annars inte klarar av att betala räkningarna. 

Trösten för dem är att det ser ut som att räntebördan kommer vara lättare att bära redan till nästa jul. Det finns hopp om framtiden.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.