Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hundratals miljoner av pensionspengar upp i rök Foto: Per Leandersson

Miljoner kronor av pensionspengar upp i rök – idag väcktes åtal

Publicerad

I dag väcktes de första åtalen i härvan kring Falcon Funds, där gärningsmännen misstänks ha lurat pensionssparare på hundratals miljoner kronor genom att medvetet göra dåliga affärer. Säkerheten för pensionsspararna har blivit bättre sedan affären uppdagades, men det finns inget skydd mot förluster på grund av brottslighet.

Den handlar om den första delen av två i den rättsliga processen om fondbolaget Falcon Funds.

– Man har sålt till sig själv, låtit svenska pensionssparare betala och stoppat vinsten i egen ficka, säger Jerker Asplund åklagare och förundersökningsledare till SVT Nyheter.

Åklagaren påstår att pengarna för drygt 20 000 pensionssparare i de statliga PPM-systemet kapades – genom att man kommit över deras pinnkoder – sedan accelererade förlustaffärerna – för spararna – genom att man sålde värdepapper till överpris till pensionsspararnas fond. 

Man sålde ”Trash”

Värdepapper som man kallade för ”Trash” (skräp) i interna mailkonversationer, enligt åklagaren.

Totalt stals 30,5 miljoner dollar hävdar åklagaren alltså närmare 300 miljoner kronor. I nästa del av åtalet växer beloppet med hundratals fler miljoner. Åklagaren Jesper Asplund bekräftar att beloppen växer i nästa åtalsdel, som han kommer att väcka nästa år, men han vill inte kommentera summan. Samtliga åtalade nekar samtidigt till brott. 

Hårdare kontroller men ingen garanti mot brott

Efter uppmärksamheten efter avslöjandena i Falcon Funds och i fondbolaget Allra, vars rättegång började i går, har både lagstiftning och kontroll skärpts på det statliga fondtorget, som Pensionsmyndigheten driver.

– Säkerheten är på en helt annan nivå än vad den har varit historiskt sett, säger Erik Fransson chef för Pensionsmyndighetens fondtorg. 

Han pekar på stärkt lagstiftning, nya avtal med fondbolagen och en helt ny grupp på myndigheten som löpande granskar fonderna.

Hårdare regler och kontroll ska alltså öka säkerheten, men det finns ingen garanti som skyddar spararnas pengar mot brottslighet.

– Vad vi kan garantera är att vi gör det vi kan för att det inte ska finnas fonder med oseriösa förvaltare på Fondtorget, säger Erik Fransson på Pensionsmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer