Flera anhållna i internationell pensionsbluffhärva

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har anhållits i den så kallade Falcon Funds-härvan, där svenska pensionssparare kan ha lurats på hundratals miljoner kronor. Tillslagen gjordes parallellt i Sverige, Storbritannien och Norge.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har ett antal nyckelpersoner har frihetsberövats och husrannsakan har skett på flera platser i dessa länder. Brottsmisstankarna gäller bland annat grova bedrägerier.

– Det som händer nu är att de beslag som har gjorts i samband med husrannsakningar ska gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevis. Det kommer också hållas förhör med de personer som nu är frihetsberövade, säger Arne Fors, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

22.000 svenskar kan ha förlorat pengar

Ärendet inleddes med en anmälan från Pensionsmyndigheten till EBM avseende misstänkta brott i Falcon Funds.

Cirka 22.000 svenskar hade sitt premiepensionssparande hos bolaget. Pensionsmyndigheten har kastat ut bolagets tre fonder från fondtorget och begärt att pengarna ska betalas ut till myndigheten och spararna, men fortfarande saknas stora belopp.

– Det är i storleksordningen 800 miljoner kronor som saknas, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressansvarig på Pensionsmyndigheten.

Information från 20 länder

Förundersökningen har pågått över ett år. Bland annat har ett 50-tal förhör hållits och husrannsakan har skett på 27 platser, både i Sverige och utomlands.

Omfattande beslag har också skett, bland annat avseende telefoner och datorer.

Ekobrottsmyndigheten har skickat begäran om rättslig hjälp till 20 länder för att erhålla information

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.