Efter att FI granskat SEB:s verksamhet, väntas man under dagen meddela om vilka konsekvenser banken ska få. Foto: Helena Landstedt/TT

I dag väntas besked om SEB:s bestraffning för penningtvättskandalen

Publicerad

Efter Swedbank står nu SEB på tur för att få besked av Finansinspektionen (FI) som har granskat hur storbanken har hanterat sitt arbete mot penningtvätt i Baltikum. Under dagen väntas FI meddela vilket eventuellt straff som är att vänta.
– Mycket talar för att det blir miljardböter, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.

Efter att SVT:s Uppdrag granskning, i februari 2019, avslöjade att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under många år, meddelade Finansinspektionen (FI) i mars i år att banken skulle bestraffas med att betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift. Banken kände till penningtvätten och undanhöll dessutom information för FI.

Ett liknande avslöjande om SEB gjorde Uppdrag granskning i samarbete med TT i november 2019. Efter att FI nu granskat bankens verksamhet, väntas man under dagen meddela om vilka konsekvenser SEB ska få.

Kan få böter på fem miljarder

Enligt SVT:s ekonomireporter Peter Rawet talar mycket för att det blir sanktionsavgifter (böter) även för SEB.

Vilket besked väntas FI ge i dag?

Frågan är bara hur stort beloppet blir. De riskerar att få betala maximalt tio procent av sin omsättning, vilket är runt fem miljarder kronor. Får man böter så får man också varningar – vilket också Swedbank fick. Eller så får de enbart varningar, vilket de flesta dock inte tror.

Varför är det här fallet speciellt?

– Det handlar om enorma summor pengar. Sen är det allvarligt för att det har fått pågå i så många år utan att det fångats upp av varken bankens egna system eller de granskande myndigheterna.

Hur skiljer sig SEB från Swedbank?

– Det vet vi inte helt än. Frågor som vi hoppas att FI ska ge svar på i dag är om SEB medvetet har undanhållit information på samma sätt som Swedbank gjorde. Swedbank hade ju gjort interna utredningar som visade att de var inblandade i penningtvätt som de sedan mörkade, vilket FI berättade när de Swedbank fick sin miljarddom.

Vilken bank har gjort störst fel, SEB eller Swedbank?

– Svårt att säga, men mycket talar för att Swedbank ändå leder matchen då de till exempel har en före detta vd som misstänks för svindleri – vilket SEB inte har.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer