Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen: ”Mycket bekymmersamt att banken vid flera tillfällen undanhöll information”. Foto: SVT / Tomas Oneberg, Sv, TT

Swedbank får betala fyra miljarder i sanktionsavgift

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank ska betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift för brister i hanteringen av penningtvätt i Baltikum. Banken kände till penningtvätten och undanhöll information för Finansinspektionen.

Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium, avslöjade Uppdrag granskning i februari 2019.

Totalt har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske bank i Baltikum.

Swedbank och penningtvätten

Efter avslöjandet fick Swedbanks vd Birgitte Bonnesen sparken.

Så lyder motiveringen

Finansinspektionen meddelar nu att Swedbank får en varning och ska betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift:

”Swedbank AB har haft allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker i sin baltiska verksamhet”, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

– Den här avgiften är historisk. Det var fyra till fem år sedan man ändrade reglerna så att man kan ta ut så här stora avgifter. Det har ju aldrig hänt, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström.

Inspektionen skriver också att Swedbank måste ”vidta åtgärder för att förbättra sina system för att motverka penningtvättsrisker, då de nuvarande inte uppfyller kraven i penningtvättsregelverken”.

Se sändningen från Finansinspektionens presskonferens

Kände till penningtvätt

Två parallella undersökningarna av moderbolaget Swedbank AB och dess dotterbolag i Estland visar att Swedbank kände till misstänkt penningtvätt i Baltikum.

”Banken har dock inte, trots flera interna och externa rapporter som har varnat för brister i de baltiska dotterbolagen och risker för penningtvätt, vidtagit lämpliga och tillräckliga åtgärder”.

Swedbank ska också undanhållit dokumentation och information för både den svenska och den estländska finansinspektionen, skriver Finansinspektionen.

– Det är mycket bekymmersamt att banken vid flera tillfällen undanhöll information från Finansinspektionen, säger generaldirektör Erik Thedéen.

”Kunderna påverkas inte”

Finansinspektionen övervägde att skjuta på offentliggörandet av beslutet med anledning av coronaviruset.

– Men vår slutsats är att det hade kunnat leda till fler frågor och ökat osäkerheten och därmed inte verkat lugnande på den finansiella marknaden. Den här sanktionen äventyrar inte bankens verksamhet eller dess kunder, säger Erik Thedéen.

Swedbank svarar

I ett pressmeddelande skriver Swedbank så här:

”Swedbank konstaterar att Finansinspektionernas slutsatser i allt väsentligt överensstämmer med bankens egna. Swedbank respekterar den svenska Finansinspektionens sanktionsbeslut och den estniska Finansinspektionens föreskrifter. ”

– Swedbank har brustit i hanteringen av kundernas, ägarnas och samhällets förtroende. Det är besvärande och mycket allvarligt. De brister Finansinspektionerna påtalar kommer att hanteras och åtgärdas utan dröjsmål, i den mån de inte redan har åtgärdats, säger Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson.

Fakta: Swedbank och penningtvätten

Uppdrag granskning avslöjade i februari 2019 att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under flera år. Minst 40 miljarder kronor slussades bara mellan 50 misstänkta konton. Men det kan röra sig om högre belopp. En rapport från en norsk advokat nämner högriskkunder som omsatte 200 miljarder kronor.

Efter avslöjandet fick Swedbanks vd Birgitte Bonnesen sparken. Hon efterträddes av Jens Henriksson, som varit vd för Folksam. Styrelsens ordförande Lars Idermark lämnade sin post och efterträddes i juni 2019 av den tidigare statsministern Göran Persson.

Den 11 mars 2020 rapporterade Swedbank om misstänkta brott mot amerikanska sanktionslagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet