Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Norén tar tempen på inflationen i Spanien som klarar sig bättre än Sverige. Foto: Hanna Norén

”Inflationen biter sig fast i mañana-Sverige”

Publicerad
Analys ·

Medan andra länder, såsom Spanien, levererar glädjeskutt på inflationsfronten är dagens svenska siffror en dålig nyhet. Varför går det så trögt att bromsa prisökningarna i Sverige?

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Förr sade man lite elakt om spanjorerna att de är ”mañana”, allt jobbigt gör man ”imorgon”. Men frågan är om inte den beskrivningen numer passar bättre in på Sverige, i alla fall vad gäller inflationsbekämpningen.

Här i Spanien är man redan nere på inflationsmålet. Till och med under det, med ett konsumentprisindex (KPI) på 1,9% i juni. Att jämföra med Sveriges 9,3. Vi når det kanske… mañana.

Här har inflationen heller inte varit uppe på lika höga nivåer så länge som vi dragits med. Visserligen har man reglerat energipriser och sänkt matmoms, men på senare tid är det en annan väsentlig skillnad mellan våra länder, som sticker ut.

Svag svensk krona

Sverige har just nu en svag valuta och importerar därmed inflation. Och vi ska inte hålla på att bortförklara den svaga svenska kronan med att utlandet inte fattar att Sverige är en stabil ekonomi och felaktigt spekulerar emot kronan. Vi har oss själva att skylla. Genom vår penningpolitiska mañana-mentalitet.

Nu får vi betala för gamla synder. För tiden då Riksbanken svarade ”mañana” på frågorna om när vi skulle lämna minusränta, när vi skulle bry oss om kronkursen igen och när vi skulle sluta fortsätta blåsa upp en bostadsbubbla.

Valutamarknaden minns hur Sverige oftare än att försvara valt att försvaga kronan. Omvärlden ser hur hårdbelånade svenska hushåll är, hur räntekänslig vår ekonomi är, och tänker att ”i det där landet kommer Riksbanken inte våga höja räntan lika mycket som i andra, så den valutan kommer bli svag. Bäst jag placerar någon annanstans”.

Rikbanken och räntan

Men dagens inflationsbakslag, med en nedgång som var mindre än väntat, ökar definitivt sannolikheten för att Riksbanken höjer räntan en gång till i september. Det krävs en sensationellt positiv inflationsnyhet i augusti för att de inte ska slå till med det.

När vi nu tvingas få högre inflation än nödvändigt, just på grund av vår försvagade valuta, så innebär det att vår inflationsbekämpning kommer ta längre tid. I mañana-Sverige, som först sköt den jobbiga baksmällan på framtiden genom en sup till, är det nu ”mañana” som är svaret på frågan om när vår inflation också kommer tillbaka till normala nivåer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.