Lista: Så påverkas svenskarna av den stigande inflationen

Uppdaterad
Publicerad

Mer eller mindre alla i samhället kommer få mindre i plånboken att handla för under 2022. Det menar Swedbank som beräknar att köpkraften kommer minska i snitt med 700 kronor per månad och person och vissa grupper kan komma att se ordentligt ökade kostnader.

– Vid en inflation på 4,5 procent tror vi att en tvåbarnsfamilj i villa kommer förlora ungefär 1 900 kronor i månaden, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Inflationen fortsätter att stiga och har nu nått sin högsta nivå sedan december 1993. I januari gjorde Swedbank en beräkning hur inflationen påverkar svenska hushålls ekonomi. Den uträkningen höll bara några veckor.

– Inflationen har stigit betydligt mer än vad vi trodde så då fick vi räkna om helt enkelt.

Kriget i Ukraina och stigande priser på drivmedel är några av anledningarna varför inflationen stiger. Enligt Arturo Arques har inflationen nu spridit sig till fler varor och tjänster och det gör att svenska hushåll har fått ännu sämre köpkraft

– Det var länge sen vi såg hushållen tappa så mycket köpkraft som nu. Vårt huvudscenario är att vi kommer ha en inflation i år på 4,5 procent, men vi kan inte utesluta att det bli högre.

Se beräkningarna för tre olika svenska hushåll i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.