Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist kommentera inflationen i USA. Foto: SVT

Ekonomen: Inflationen är en mardröm för USA

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen är på uppgång och centralbanker runtom i världen försöker hålla den nere genom att höja styrräntorna. Ett av de värst drabbade länderna är USA – vilket påverkar Sveriges ekonomi.

– Vi delar den amerikanska huvudvärken, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Pengarna på kontot räcker till allt mindre – när priserna på bland annat livsmedel och bränsle skjuter i höjden. Den höga inflationen har inte bara drabbat svenskarna, utan stora delar av världens befolkning.

Enligt Robert Bergqvist, seniorekonom på storbanken SEB, är orsaken till den globala inflationen de omfattade stödpaketen under pandemin.

– Sett i backspegeln var det lite för mycket, det kom ut för snabbt och det skapade en väldigt stark efterfrågan, säger han.

”Mardröm för USA”

Ett av de värst drabbade länderna är USA, där inflationen är den högsta sedan 80-talet.

– Det här är en mardröm för USA och många andra länder. Det blir ett politiskt problem, nu äter sig inflationen ner i plånböckerna och köpkraften försvinner, säger Robert Bergqvist.

Den höga inflationen i USA beror delvis på en hög lönetillväxt, menar Bergqvist. Sverige påverkas också av läget i USA, på grund av exporten till landet.

– Vi delar den amerikanska huvudvärken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så slår den höga inflationen mot invånare runt om i världen. Foto: TT/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.