Så kan du spara i inflationstider – och det här ska du undvika

Uppdaterad
Publicerad

Var illojal mot storbankerna och tro inte att guldtackor ska rädda dig undan inflationen. Det menar Patrick Siegbahn, finansiell rådgivare.

– Att våga ha fler än en bank är en bra satsning för konsumenterna, säger han.

Pengarna på kontot tryter allt snabbare för de flesta. Inflationen är hög och det mesta blir dyrare – alltifrån mjölk och bröd till restaurangbesök och bränsle. Samtidigt förväntas Riksbanken höja styrräntan i flera steg de kommande åren.

– Det är något av en perfekt storm när det gäller stigande utgifter, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförskringar.

De som drabbas värst av inflationen är de som inte har några sparpengar att placera och redan lever med små marginaler. Emma Persson rekommenderar en översyn av onödiga kostnader, till exempel streamingtjänster, prenumerationer och restaurangbesök.

– Gör ett litet gräv i den egna ekonomin och strama åt där det är möjligt, säger hon.

Avråder från krypto och guld

Patrick Siegbahn, finansiell rådgivare vid Småspararguiden, menar det inte är läge att göra några tvära kast i sparandet.

– Långsiktigt sparande ska man ha på börsen och kortsiktigt på banken, det är det som gäller även om inflationen är hög.

Att försöka skydda sig genom att investera i kryptovaluta, eller råvaror som guld, avråder han från.

– Guld ger väldigt låg avkastning över tid, och kryptovalutor är bara väldigt farligt att hålla på med, säger han.

Hör Patrick Siegbahn om vilka som vinner på inflationen, och hur den kan påverka löneförhandlingen, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.