Stigande priser på främst kött och grönsker ligger bakom den stigande inflationen, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Foto: Henrik Montgomery/TT

Inflationen fortsätter att stiga – högsta nivån sedan 1991

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen landade på 6,4 procent i april, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Det var högre än väntat. I mars låg inflationen på 6,1 procent i årstakt och analytiker hade väntat sig en ökning till 6,2 procent.

Bland orsakerna till den stigande inflationen syns bland annat prisökningar, främst för kött och grönsaker, enligt SCB.

”Det var en fortsatt bred prisuppgång i april med prisökningar på bland annat livsmedel, hushållsvaror, restaurangbesök och hotell”, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Högsta sedan 1991

El- och drivmedelspriserna har gått ned något jämfört med föregående månad, men är fortfarande betydligt högre än för ett år sedan. Inflationen ligger nu på den högsta nivån sedan december 1991.

Inflationen exklusive energipriser låg på 4,5 procent i april, vilket var i linje med förväntningarna. I mars låg inflationen exklusive energi på 4,1 procent.

Utvecklingen ökar risken för att Riksbanken höjer räntan ännu snabbare än planerat, vilket i sin tur trycker upp bolåneräntorna.

”Krävs snabbare räntehöjningar”

Inflationen kommer att bli högre och bita sig fast där uppe under en längre period än vad Riksbanken räknar med, skriver Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, efter torsdagens SCB-siffror.

“Då blir det nödvändigt med högre och snabbare räntehöjningar för att få ned inflationen. Vi räknar med att Riksbanken höjer reporäntan i juni med 0,5 procentenheter”, skriver Feste i en kommentar enligt TT.

Han räknar med att styrräntan därmed kommer att ligga på 1,50 procent vid årsskiftet – upp från dagens 0,25 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.