Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om hur Riksbanken kommer resonera framöver – och när bolåneräntorna kan sänkas. Foto: TT/SVT

Inflationstakten sjunker till 2,3 procent

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen sjönk till 2,3 procent i december enligt måttet KPIF, rapporterar SCB. Goda nyheter, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Vi är på rätt väg och det fortsätter åt rätt håll.

2,3 procent är den lägsta noteringen sedan juli 2021 och dagens besked stämmer väl överens med vad analytikerna förutspådde. Snittprognosen för inflationstakten enligt KPIF spåddes till 2,2 procent.

Föregående månad, i november, låg inflationen på 3,6 procent enligt måttet KPIF som inte räknar med ränteökningar.

Elpriserna förklaringen

Det är framförallt lägre elpriser som pekas ut förklaringen till den sjunkande inflationen.

– Nu i december 2023 hade vi visserligen högre elpriser än i november 2023 men väsentligt lägre än för ett år sedan, säger Alexander Norén.

”Bred prisökning i december”

Både paketresor och transporttjänster blev dyrare i december, enligt SCB:s statistik. Ökningen ses dock som normal för en semestermånad som december.

Det var annars en bred prisökning i december där bland annat kläder och hushållsvaror blev dyrare. Prisökningarna motverkades dock av att priserna på drivmedel var lägre i december.

Inflationen enligt måttet KPI sjönk till 4,4 procent i december, ned från 5,8 procent i november.

Finanspolitiken har haft effekt, konstaterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff på måndagseftermiddagen.

– Vi ser fortfarande risker med fraktkostnader och högre elpriser, det ska man vara beredd på. Men vi gör bedömningen att inflationen kommer ner och nära målet, även om det kanske nästa år sticker upp igen på grund av den här månadens höga energipriser.

På vilket sätt menar du att det är regeringen som har fått ner inflationen?

– Regeringen har lagt två återhållsamma budgetar. Trots att vi har haft ett dåligt konjunkturläge och nu har en lågkonjunktur så har vi ändå inte lagt en expansiv politik och budget. Hade vi gjord det och gått med stora underskott, då hade vi drivit på inflationen. Den hade den inte kommit ner så snabbt som den nu gör.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN KPI OCH KPIF?

KPI och KPIF är två olika mått på inflation som SCB beräknar.

Konsumentprisindex (KPI) är mest känt, men det är KPIF som är det mått som Riksbanken använder i sitt inflationsmål. KPIF är ett kompletterande mått som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser för hushållens bolån.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.