Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator om inflationen i klippet.

Inflationen i Sverige fortsätter att stiga – landade på 9,7 procent i september

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen steg till 9,7 procent i september, vilket är en ökning jämfört med augusti. Det visar SCB:s senaste siffror.

Högre elpriser och priser på livsmedel står bakom ökningen.

– Det är få som tror att det har nått sin topp, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

I augusti låg inflationen, prisökningstakten på årsbasis, på 9,0 procent. Detta enligt konsumentprisindex, det vill säga förändringen från samma månad förra året. Det var den högsta noteringen på 30 år. Det innebär att septembers siffror är ett nytt rekord.

– Högre elpriser och högre priser på livsmedel och alkoholfria drycker påverkade inflationen i september, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Bland livsmedelsprodukterna var det bröd och övriga spannmålsprodukter som ökade mest i pris. Även priset på kaffe hade en stor påverkan.

– Det är bara att gå ut och handla. Jag får dåndimpen, säger Alexander Norén, i SVT:s Morgonstudion om matpriserna.

Räntorna kan fortsätta stiga

Stigande räntekostnader påverkade också inflationstakten, enligt SCB. Elpriserna var drygt 54 procent högre i september i år än för ett år sedan, medan drivmedelspriserna sjönk i september. Både hushåll och företag måste nu ta höjd för att räntorna fortsätter att stiga.

Bedömarna hade i genomsnitt räknat med en inflation på 9,3 procent, enligt Bloombergs sammanställning.

– Det finns stor osäkerhet kring det hela, därför att det som driver och orsakar den i stor utsträckning är de höga energipriserna och de beror i sin tur på kriget och Putin. Och där har du ett osäkerhetsmoment som heter duga, säger ekonomikommentatorn Alexander Norén.

Sparekonomen: Priserna ligger kvar

Frida Bratt, som är sparekonom på Nordnet, tror att vi kommer att få se en topp i inflationen under vintern, eller i början av nästa år.

– Då kommer räntehöjningarna ha fått effekt och vi går in i en lågkonjunktur, och båda faktorerna får svenskarna att hålla hårdare i plånboken.

Men även om inflationen skulle nå sin kulmen i vinter innebär det inte nödvändigtvis att priserna faller.

– Är inflationen noll innebär det ju fortfarande att priserna ligger kvar på de här nivåerna. Det behöver man ta höjd för i sig egen privatekonomi.

Månadsförändring i procent

Livsmedel och alkoholfria drycker: 1,1

Kläder och skor: 4,7

El och bränsle: 9,5

Möbler: 2,5

Drivmedel: ‑1,9

Andra kostnader för fordon: ‑6,0

Rekreation och kultur: 0,5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.