Inflationsspöket hägrar – men ingen anledning till oro

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen har tagit fart senaste halvåret. Men enligt Konjunkturinstitutets generaldirektör finns inga större skäl till oro eftersom den ökande inflationen enligt myndigheten sannolikt är ett kortsiktigt fenomen.

– Det troliga är att den kommer dämpas i Sverige nästa år till följd av fallande energipriser, säger Urban Hansson Brusewitz.

När SCB den 14 september presenterade inflationssiffrorna för augusti i år blev en del ekonomer överraskade. Prisökningen på 2,4 procent jämfört med samma månad förra året var något högre än väntat. El, bensin, kläder och skor var några saker där priserna stuckit iväg.

Enligt Swedbanks analyschef kan den svenska inflationen stiga ännu mer under hösten och hamna på runt tre procent och sedan bli kvar där under överskådlig tid.

Kan öka under hösten

Enligt Konjunkturinstitutet kommer troligen varupriserna att fortsätta öka under hösten, delvis på grund av ökade fraktpriser. Hittills är det energi, el och drivmedel som bidragit till prisökningen.

– Elen har påverkats av mindre blåsigt väder och av mindre nederbörd. Energipriserna har ökat efter ökade priser på EU:s utsläppsrätter. Så förklaringen är delvis klimatförändringar och klimatomställningen, säger Urban Hansson Brusewitz.

Hur oroliga bör vi vara över den stigande inflationen?

– Inte särskilt oroliga. På kort sikt tror vi den här inflationen kommer leda till minskade reallöner det närmaste kvartalet eller två. Men det troliga är att den kommer dämpas i Sverige nästa år till följd av fallande energipriser, säger Urban Hansson Brusewitz. 

Sveriges Riksbank har som mål att hålla inflationen runt två procent. Deras huvudverktyg är den så kallade reporäntan som just nu är noll procent. Enligt Riksbankens senaste prognos kommer nollräntan vara kvar till 2024. Men en stigande inflation kan medföra ett räntehöjningsbeslut något tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.