– Svensk ekonomi har nu börjat återhämta sig efter det kraftiga fallet under våren. Men vägen tillbaka är lång och kantad av osäkerhet, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksbanken: Räntan kvar på noll i tre år

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken lämnar styrränta oförändrad, det meddelar riksbankschef Stefan Ingves under tisdagens presskonferens. Riksbanken räknar också med att styrräntan ligger kvar på noll i drygt tre år till, enligt en uppdaterad prognos.

Samtidigt höjer Riksbanken BNP-prognosen för 2020.

Räntebeskedet låg i linje med förväntningarna bland ekonomer.

– Svensk ekonomi har nu börjat återhämta sig efter det kraftiga fallet under våren. Men vägen tillbaka är lång och kantad av osäkerhet, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Sveriges BNP kommer minska med 3,6 procent i år, enligt den nya prognosen. I senast föregående prognos räknade Riksbankens direktion med en nedgång på 4,5 procent för svensk BNP i år.

Bostadsmarknaden

SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström kommenterar dagens besked från Riksbanken. Bland annat vad det får för konsekvenser i övrigt i samhället att styrräntan kommer ligga på noll.

– Priserna har gått upp så fruktansvärt mycket och folk har skuldsatt sig mycket, när det har varit billigt att låna i och med att vi haft minusränta i fem år. Det här gör att det kanske inte behövs så mycket för att allt ska rasa ihop.

Stödåtgärder

Riksbanken rapporterar att de kommer fortsätta använda de olika verktyg som behövs för att ge stöd till ekonomin och inflationen. Bland annat kommer de fortsätta med sina köp av bostads- och företagsobligationer.

Riksbanken räknar med att omfattande stödåtgärder för både finanspolitiska och penningpolitiska kommer behövas under en längre tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.