Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: Ali Lorestani/TT

Räntan ligger still – ökar stödköp

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat lämnar Riksbanken oförändrad på noll procent. Däremot utökar man nu stödköpen av obligationer och kommer dessutom att börja köpa företagsobligationer.

Utgången blev den väntade av dagens räntebesked från Riksbanken, i alla fall när det gäller styrräntan. Den ligger nu kvar på noll procent, den nivå som räntan legat på sedan januari.

”Även om ekonomin gradvis återhämtar sig de närmaste åren kommer det, precis som för omvärlden, att dröja innan resursutnyttjandet i svensk ekonomi är tillbaka på mer normala nivåer”, skriver Riksbanken.

”Trygghet i att det finns tillgång till finansiering”

Därför väljer man nu att utöka stödköpen av obligationer och kommer bland annat att börjar köpa företagsobligationer.

Ramen för tillgångsköp utökas från 300 miljarder kronor till 500 miljarder kronor.

”Åtgärderna bidrar till att hålla nere det allmänna ränteläget i ekonomin och till att skapa en trygghet i att det finns tillgång till finansiering till en låg kostnad”, skriver Riksbanken som samtidigt spår en minskning av BNP med 4,5 procent under 2020, därefter för att öka med 3,6 procent under 2021 och 4,1 procent 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.