Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt riksbankschefen Stefan Invges kan räntan höjas om regeringen tar bort amorteringskravet – här berättar han varför.

Ingves om slopat amorteringskrav: ”Finns alltid en strävan efter en gratislunch”

Uppdaterad
Publicerad

Riksbankens chef Stefan Ingves menar att ett slopat eller pausat amorteringskrav skulle leda till större problem i framtiden.

– Vi har ett behov av att få ner inflationen i Sverige och då höjer vi räntan. Om man då börjar kompensera för det genom att ändra på amorteringarna samtidigt, så motverkar det penningpolitiken och då har man nästan bett om ännu högre räntehöjningar, säger han i 30 minuter.

Så du menar att om man slopar amorteringskravet så kommer räntan höjas?

– Det pekar i alla fall åt det hållet. Men det är inte helt ovanligt att man i alla möjliga ekonomier vill göra något som man inte bör. Det finns alltid en strävan att här och nu söka en gratislunch. Det brukar leda till att man får större bekymmer längre fram. 

Här kan du se hela intervjun med Stefan Ingves.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.