Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbankschef Stefan Ingves varnar för att ett stopp för amorteringar kan skada Sverige. Arkivbild. Foto: Tim Aro/TT

Riksbankschefen: ”Som att skjuta sig själv i foten”

Uppdaterad
Publicerad

Riksbankschefen Stefan Ingves avråder starkt från att avskaffa amorteringskravet.

– Det vore att skjuta sig själv i foten att skruva på det systemet, säger Ingves.

Riksbankschefen tycker inte att det är rätt läge att avskaffa amorteringskravet i rådande läge med högt inflationstryck. Därom rådde ingen tvekan när han frågades ut i riksdagens finansutskott.

– Det är olämpligt att avskaffa amorteringskravet. Det vore att skjuta sig själv i foten att skruva på det systemet, säger Ingves.

– Vi ser hur det gick i England, när de försökte upphäva tyngdlagen, säger han med hänvisning till hur starkt finansmarknaden reagerade när den nya brittiska regeringen nyligen presenterade sin expansiva budget.

Samtliga fyra partier som ingår i statsminister Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag ville i valrörelsen antingen helt slopa amorteringskravet eller, som M, pausa det.

En ”frän passning” till politikerna

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén kallar Stefan Invges avrådan för en ”frän passning” till politikerna.

– Han höjde den politiska insatsen på sitt vallöfte, för de har ju lovat det här, framför allt Moderaterna. Det blir väldigt intressant att se vad Svantesson (finansminister) och Kristersson väljer att göra kring amoteringskravet, säger han.

Finansinspektionen: Riksbanken måste agera

Även Finansinspektionen har avrått från att nu skruva i amorteringskravet.

Vad gäller inflationen, så är den alldeles för hög och därför måste Riksbanken agera, inskärper Stefan Ingves.

– Om vi inte agerar nu skulle det leda till ännu mer kännbara och negativa effekter längre fram, säger Ingves.

– Den urholkar köpkraften – särskilt för dem som har små marginaler. Det gör det svårt för hushåll och företag att planeras.

För att dämpa den höga inflationen har Riksbanken höjt styrräntan tre gånger i år och prognosen är att den kommer att behöva höjas ytterligare det närmaste halvåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.