Jätteras i Ericsson-aktien efter misstankar om IS-muta

Uppdaterad
Publicerad

Svenska telekombolaget Ericssons aktie rasade kraftigt under onsdagen. Under en period på onsdagen var över 40 miljarder av Ericssons börsvärde borta. Aktiekursen stängde på minus 14,4 procent.

Anledningen är uppgifter om misstänkta mutaffärer med terrororganisationen IS i Irak. Uppgifter som framkommit i samband med en granskning som SVT-programmet Uppdrag granskning gör.

SVT:s Uppdrag Granskning har under en längre tid ställt en lång rad frågor till Ericssons ledning och vd Börje Ekholm kring deras aktiviteter i Irak och de uppgifter som framkommer i en internutredning bolaget gjort 2019, en utredning som Ericsson inte publicerat.

Men istället för att ge några svar till Uppdrag granskning valde bolaget att klockan 18 på tisdagen, i samband med att Stockholmsbörsen stängde, publicera ett pressmeddelande på sin hemsida med vissa detaljer ur utredningen.

Enligt pressmeddelandet gäller utredningen Ericssons agerande i Irak mellan 2011 och 2019. Utredningen fastslog bland annat ”allvarliga regelefterlevnadsbrott och brott mot den affärsetiska koden” och ”korruptionsrelaterade missförhållanden”.

Enligt Ericsson misstänker bolaget att man kan ha betalat mutor till terrororganisationen IS för att få tillgång till ”vissa transportrutter”.

Avböjer intervju

Även SVT Nyheter har sökt Börje Ekholm för att fråga om varför bolaget väntat så länge med att informera om uppgifterna i rapporten och om bolagets ledning informerat berörda myndigheter i USA och Sverige.

Bolagets pressavdelning skriver i ett mejl att: ”Vi har inga ytterligare kommentarer utöver vad som anges i det pressmeddelande som vi skickade ut i går, och avböjer att delta i en intervju”.

I ett mejl till Tidningarnas Telegrambyrån skriver vice chefsåklagare Martin Bresman vid Riksenheten mot korruption att han förväntar sig att Ericsson självt ”kommer att anmäla eventuella brottsmisstankar som bolaget har till polis eller åklagare”.

Får kritik av Uppdrag granskning

Axel Björklund, projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag granskning, är kritisk mot att telekombolaget Ericsson väljer att kommunicera via ett pressmeddelande istället för att svara på SVT:s frågor.

– Principiellt är det lite besvärligt när vi försöker vara schyssta och ge dem gott om tid för att besvara våra frågor och verkligen ta in den granskande motpartens argument och så svarar man istället så här, säger han.

Axel Björklund vill inte kommentera innehållet i det kommande Uppdrag granskning-programmet.

”Man försöker ta kontroll över förloppet”

Enligt Lars Nord, professor vid Institutionen för medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall, har det blivit allt vanligare att företag, myndigheter och institutioner försöker ta udden av en kritisk granskning genom att publicera vissa uppgifter i förväg.

– Man väntar inte, man försöker ta kontroll över det här förloppet genom att publicera delar av en berättelse som man uppfattar som mera gynnsam för det egna företaget eller den egna organisationen.

Enligt Lars Nord är PR-strategin att försöka avväpna kritiska granskningar genom att föregå publiceringar problematiskt.

– Det är problematiskt för demokratin, öppenheten och transparensen. Om man medvetet manipulerar och lyckas förvrida verkligheten, om man framgångsrikt säljer in sin egen bild av en händelse och den bilden accepteras av media och i den offentliga debatten så är det naturligtvis ett problem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.