Ulf Rydstedt Foto: Privat/TT

Juristen: Det bör du tänka på innan lånet

Uppdaterad
Publicerad

De nya amorteringsreglerna som nu föreslås ställer tuffare krav på de nya bolånetagarna. Här ger Ulf Rydstedt, jurist vid Konsumenternas Bank- och finansbyrå, råd till dig som har planer på bostadsköp.

Vad bör nya låntagare tänka på, sett till de nya kraven?

– Hur stor del som man anser att bolånekostnaden och bostadsutgifterna får ta av hushållets totala ekonomi. Det är beroende på hur stora lån man kan få. De bör även tänka på att det kan hända någonting på resans gång, till exempel att man blir sjuk. Så man bör se över sina försäkringar, att man har a-kassa eller liknande som täcker upp, eller bolåneskydd.

Måste man ha större buffert?

– Det är väl rimligt, det är syftet med de det nya reglerna. Det finns ett utrymme för hushåll om man har tillfälligt ansträngd ekonomi. Men det är långivaren som ska bedöma om det går ihop.

Måste man ha andra marginaler? 

– Det blir dyrare, om man ligger högt så måste man amortera mer. Det blir ännu viktigare nu att planera sin ekonomi så att det finns marginaler för oförutsedda utgifter.

Vad innebär det för dem som vill ta lån och inte har fast jobb?

– Redan i dag ställer de flesta långivare det kravet. Det är upp till långivarna att bedöma om den som vill ta lånet har återbetalningsförmåga.

Vad händer om räntorna går upp?

– Det sätter ytterligare press, men långivaren har tagit en viss höjd för räntehöjningar i samband med kreditprövningen, de brukar lägga på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.