Kammarrätten gick på Skatteverkets linje i den segdragna tvisten om hur ett stort antal riskkapitalister ska beskattas. Foto: TT/Bertil Ericson/Kenny Bengtsson

Kammarrättens slutsats: Killar – ni har ett jobb

Publicerad
Analys ·

Grundfrågan i den segdragna tvisten mellan Skatteverket och riskkapitalbolagen lyder: när ett riskkapitalbolag säljer ett av de bolag de förvaltat – ska vinstandelar ses som lön eftersom det är ägarna till ett riskkapitalbolags jobb att se till att fonderna och också bolagen går bra? Eller är det inkomst av kapital – en slags investering som medarbetarna gjort i bolagets fonder?

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Är det lön –  ja då blir skattesatsen enligt 3:12 reglerna omkring 45-47 procent. Är det inkomst av kapital – ja då är skatten bara ynkliga 30 procent.

Skillnaden i skatt är monumental och eftersom enskilda riskkapitalister har väldigt stora inkomster så handlar det också om mångmiljonbelopp för en del personer.

En lång tvekamp

Det har varit en tvekamp av guds nåde: Skatteverket har ägnat år för att driva skatteprocesserna att det riskkapitalisterna faktiskt ägnar sig åt är hårt slit, medan bolagen har kämpat med näbbar och klor för att deras syn på sig själva som investerare ska få genomslag.

Efter att Skatteverket valt att tillämpa reglerna för företag som ägs av ett fåtal personer, vilket riskkapitalbolag ofta är, så har man nu fått ett domstolsutslag till sin favör.  

Skattesmockan till fördel för Skatteverket landade idag på 1,6 miljarder kronor samt ytterligare beslut gällande 700 miljoner kronor.

Vill överklaga

Riskkapitalbolagen har redan sagt att de vill överklaga det här till högsta förvaltningsdomstolen men där måste bolagen först få prövningstillstånd. Så räkna med att sista ordet inte är sagt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.