Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från den blyga starten 1993 till siffrorna som fick börsen att tappa hakan. Se historien om Nvidia i videon ovan. Foto: SVT/TT

Kampen om AI-chippen – därför regnar miljarderna över hajpade bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Från ett nördigt ”gaming-bolag” till en av världens största techjättar. Det som har beskrivits som AI-revolutionens viktigaste spelare och världens mest hajpade aktie stavas Nvidia. Men hur länge kan framgångssagan hålla i sig?

– Det finns inte ett företag som inte tittar på dem och vill göra samma sak, säger Henning Eklund, techreporter på Svenska dagbladet.

Det pågår just nu en guldrusch inom AI-branschen. Alla vill ner i gruvan och leta efter storvinsten, och det är Nvidia som säljer hackorna som gör det möjligt – datachip som krävs för stora AI-beräkningar.

– Deras resa har ju varit extrem. Från att för tio år sedan vara ett medelstort techbolag till det tredje största i världen, säger Tomas Otterbeck, analyschef på investmentbolaget Redeye.

Ökad konkurrens och oron för AI-bubblan

Men det finns inte brist på konkurrenter. Jättar som Apple, Google, Meta och OpenAI lägger ner miljarder på att utveckla sina egna datachip till deras AI-modeller.

Och nu har rusande aktiekurser, bristande produktion och kraftig konkurrens fått många att fråga sig: närmar vi oss en AI-bubbla?

– Det finns tecken på det och man har säkert för höga förväntningar vart Nvidia kommer vara om 5 eller 10 år. Men till skillnad från IT-bubblan så finns ju faktiskt intäkterna där, säger Tomas Otterbeck.

Från den blyga starten 1993 till siffrorna som fick börsen att tappa hakan. Se historien om Nvidia i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.