• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Här är svenskar i Panamadokumenten som åkt på ökad skatt

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter Panamaläckan är Skatteverkets jakt på utlandspengar i full gång. Hittills har flera tunga profiler inom olika områden åkt på ökad skatt. Skattetillägg och brottsanmälan förekommer också, visar SVT Nyheters granskning.

– Det här är personer som inte har betalat skatt på tillgångar och företag de haft utomlands, så ja, de har smitit från skatt, säger Katrina Björk, chef för utlandsinsatsen på Skatteverket.

När det internationella journalistnätverket ICIJ kunde avslöja elva miljoner läckta dokument med offshore-bolag från advokatfirman Mossack Fonseca i april förra året skakades hela världen. I läckan fanns allt från politiska ledare som gömt undan skatt till rena penningtvättsupplägg.

Panama-dokumenten

LÄS MER: Panamadokumenten – detta har hänt

I Sverige kunde Uppdrag Granskning bland annat avslöja att Islands dåvarande statsminister gömt pengar i ett hemligt brevlådeföretag, och att Nordea hjälpt flera hundra förmögna kunder med upplägg som gjorde det möjligt att slippa undan skatt.

Hela läckan nu offentlig

En månad senare, i maj förra året, blev hela läckan offentlig i en databas.

– Vi gjorde som alla andra och gick in i materialet och försökte identifiera de svenska bolag och personer som förekommer, säger Katrina Björk.

Hittills har ett tiotal svenskar fått beslut om ökad skatt med koppling till Panamaläckan. Totalt har Skatteverket beslutat om 173 miljoner i ökad skatt och skattetillägg.

LÄS MER: Panama-gripanden i korruptionshärva

En av svenskarna är den tunge it-riskkapitalisten Robert Ahldin, tidigare bland annat storinvesterare i nätannonsföretaget Tradedoubler och grundare av finansföretaget Remium.

Skatteverket hade redan en utredning igång och upptäckte att ett av bolagen, registrerat på British Virgin Islands, fanns i Panamaläckan.

Bolaget var en tillgång i en stiftelse förvaltad på Guernsey.

Stiftelsen hade bildats med pengar från Robert Ahldins far som avled på 90-talet.

”Inte jämförbart med dagens situation”

Under SVT Nyheters granskning visar det sig att han för fem år sedan vände sig till Skatteverket och gjorde en så kallade självrättelse för inkomståret 2006. Han berättade om en förmögenhet på 50 miljoner, som han ville betala förmögenhetsskatt på i efterhand

Och i december förra året blev det 1,6 miljoner i ökad skatt och skattetillägg för senare år enligt Skatteverkets beslut. 

Robert Ahldin vill inte svara på SVT Nyheters frågor i telefon.

I ett mejl till SVT skriver han att stiftelsen bildades när familjen var skriven i Belgien. Och att ”skatteläget under 90-talet är inte jämförbart med dagens situation” som förklaring till att de lät pengarna vara kvar utomlands i så många år utan att skatta för dem i Sverige. 

Hockeyspelare med i läckan

En annan svensk som hade bolag som fanns med i Panamaläckan är John Slettvoll, hockeyspelare i Björklöven och därefter hockeytränare i Sverige och Schweiz.

Bolaget var registrerat på Seychellerna och när han flyttade hem till Sverige 1999 tog han aldrig upp pengarna som fanns där i sin deklaration. Det var först förra året, efter att  Panamaläckan avslöjats, som han skickade in en självrättelse till Skatteverket.

– Det finns egentligen ingen ursäkt. Det är klart att man ska betala skatt, säger John Slettvoll till SVT Nyheter.

Skatten blev ytterligare 577.000 kronor för de fyra senaste åren för honom och hans fru efter Skatteverkets beslut.

LÄS MER: Statsministern går – mitt i intervjun

Skatteverket har också hittills anmält flera personer till Ekobrottsmyndigheten efter Panamaläckan. Hur många vill man inte säga.

Men en av dem är Kjell Nilsson, känd chef för Trelleborg på 90-talet och förra året ordförande i börsbolagen Semcon och Lindab.

SVT kunde den 7 april 2016 avslöja att Kjell Nilsson hade ett hemligt bolag, MSA, i Panamaläckan.

75 miljoner på konton i Luxemburg

Skatteverket påbörjade sin utredning direkt efter avslöjandet. Och ett par veckor efter Rapports avslöjande berättade Kjell Nilsson själv för Skatteverket om tillgångarna i bolaget: 75 miljoner kronor på olika konton i Luxemburg. När Sverige fortfarande hade förmögenhetsskatt, 2006, hade han haft 38 miljoner i bolaget, som han nu ville betala förmögenhetsskatt på.

Men denna så kallade självrättelse godkändes inte av Skatteverket. Det var för sent.

– Är man känd från TV, eller att man förekommer i massmedia på ett eller annat sätt, och det finns anledning att anta att det är känt för Skatteverket, då kan man inte lämna självrättelse, säger Katrina Björk på Skatteverket.

LÄS MER: Kjell Nilsson avgår efter Panama-avslöjande

Nu är Kjell Nilsson delgiven misstanke om grovt skattebrott för åren 2006-2013.

– Jag är inte intresserad av att prata med dig om det eller någonting annat. Jag bor inte i Sverige och har inget intresse av vad som sker i Sverige, säger Kjell Nilsson till SVT och avslutar därefter samtalet.

Hans advokat meddelar senare att Kjell Nilsson förnekar brott.

”Läckan dominerar helt”

Enligt Katrina Björk på Skatteverket är det tiotalet beslut som redan har fattats bara början på Skatteverkets jakt på Pamanaläckans skattesmitare. 

– Panamaläckan dominerar helt vår arbete i utlandsinsatsen. Vi har påbörjat 200 utredningar till följd av läckan, och det kommer ta flera år innan arbetet är klart, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet