Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De två journalisterna på Der Spiegel intervjuar den anonyma källan från Panamaläckan. Foto: SVT

Källan bakom Panama-läckan: ”Skatteparadisen möjliggör Rysslands dödande av civila i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Panamadokumenten skakade om världen. Korrupta politiker och världsledare fick avgå. I en unik intervju för Der Spiegel talar nu källan bakom den stora dataläckan för första gången ut. 

– Det har bara handlat om att hålla mig vid liv tillräckligt länge för att någon skulle kunna berätta, säger källan.

Panamadokumenten slog ner som en bomb 2016. I hemlighet hade nära 400 journalister i 80 länder, bland dem reportrar på SVT:s Uppdrag granskning, samarbetat i ett år kring den enorma dataläckan. De 11,5 miljoner dokumenten gav en unik inblick i skatteparadisens ljusskygga värld där anonyma brevlådeföretag möjliggör penningtvätt och skatteflykt för auktoritära regimer, korrupta politiker och drogkarteller. 

Nu har de två tyska journalisterna Bastian Obermayer och Fredrik Obermaier som först fick dokumenten, och som delade dem med den internationella journalistorganisationen ICIJ, fått en unik intervju med källan, som går under det fingerade namnet John Doe. 

Panama-dokumenten

I över sex år har hen lyckats hålla sin identitet hemlig och kunnat leva ett någorlunda vanligt liv. 

– Panamadokumenten omfattar så många internationella kriminella organisationer, varav en del har kopplingar till regeringar. Jag kan inte se hur jag någonsin skulle kunna ge mig till känna på ett säkert sätt, säger hen. 

”Skalbolagen Putins bästa vän” 

Intervjun publiceras i sin helhet av den tyska tidningen Der Spiegel, synkroniserat med över 50 medier runt om i världen. 

Skälet till att John Doe nu, efter sex år, för första gången väljer att intervjuas är hens oro för världsläget. 

– Putin är ett större hot mot USA än vad Hitler någonsin var, och skalbolag är hans bästa vän. Det är skalbolag som finansierar den ryska militären som dödar oskyldiga civila i Ukraina, när Putins missiler riktas mot köpcentrum. 

Vill att offentliga företagsregister införs 

John Doe berättar att det var hen som inte bara gav läckan till journalister utan också till den tyska polisen, som sedan delade materialet med ett stort antal länder, bland andra Sverige.  

Hen är besviken på regeringar och myndigheter – och vill att politikerna ska agera. 

– Vi behöver omedelbart offentligt tillgängliga företagsregister [i skatteparadisen]. Hör ni politiker som är motståndare till det, är det politiker som måste avskedas.

BAKGRUND: Panamadokumenten

Panamadokumenten ledde till många olika avslöjanden runt om i världen. SVT kunde till exempel visa hur Nordea försett sina rikaste kunder med brevlådeföretag, i syfte att undvika skatt.  

Skatteverket startade utredningar mot cirka 200 svenskar.  

Uppdrag gransknings konfrontation av Islands skattefifflande statsminister blev en världsnyhet och ledde till de största demonstrationerna i Islands historia, statsministerns avgång och nyval.  

Globalt har tusentals utredningar satts i gång, myndigheter kunnat kräva över 12 miljarder kronor i skatt, korrupta politiker avslöjats och hårdare lagar mot skatteflykt och för ökad öppenhet i skatteparadisen införts. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet