Panamadokumenten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Läs manus till reportaget om historiens största läcka och ta del av de omtalade Panamadokumenten. Reportaget är att gjort av reportrarna Sven Bergman och Joachim Dyfvermark.

Det vi ska göra är minst sagt kontroversiellt. Uppdrag gransknings team agerar lockbete, för att få den isländske statsministern framför kameran. Och frågan vi snart ska överrumpla honom med, kommer att avgöra statsministerns – och den isländska regeringens – framtid…

Mr Prime Minister, have you, or did you have, any connections yourself to an offshore company?

PM: Eeeeeh, myself?

PM: Well…. The eeeeeeeh…

Scen: vardagsrum

(Reporter): So it doesn’t matter whether he says yes or now, that’s the que for you to step into the interview

Igår kväll kom beskedet som blivit en världsnyhet: Islands statsminister avgår efter Uppdrag gransknings intervju om hans kopplingar till skatteparadis.

Och sen i söndags har både svensk och internationell media kretsat kring de så kallade Panama-dokumenten, som avslöjar smutsiga affärer bland företag, näringslivsfolk, politiker, idrottsstjärnor och knarkhandlare.

Ikväll kommer vi med nya avslöjanden som gäller den svenska banken Nordea, som trots sina försäkringar fortsatt att vara aktiv i skatteparadis.

Men också om hur Skatteverkets högsta ledning särbehandlade en före detta regeringskollega.

Men vi ska först få följa med i arbetet bakom avslöjandet av Panama-dokumenten, som vi gjort tillsammans med den internationella journalistorganisationen ICIJ.

Del 1 -Panamadokumenten

Det är mindre än tre veckor kvar innan nyheten om Panama-läckan ska brisera.  Här på Nordeas årstämma lever bankens aktieägare fortfarande i tron att allt står rätt till.

Övertygade om vad deras bank skulle svara om någon bad Nordea att fixa fram ett anonymt brevlådeföretag i ett skatteparadis för att undvika skatt… 

Mona Tammer-Larsson aktieägare

– Dom drar väl lite på munnen och säger ”njää, det kan vi inte ställ upp på, hehe” [skratt]. Det tror jag. 

Surender Kumar aktieägare

– Dom kommer inte medverka till det.

Jill Pettersson aktieägare

– Jag kan inte tänka mig det, framförallt inte på en vanlig svensk bank.

Mats Löfström aktieägare

– Den typen av skatteflykt som det handlar om, den är jag inte för. Jag står ju för hederlighet och transparens. Och icke girighet. Och det hoppas jag banken gör också! 

Men männen på podiet vet varför vi är här. Att vi har bevis, för det Nordea förnekat. Och när vi nu står här framför Nordeas ledning gör vi det som en del av något mycket större än uppdrag granskning.

Vi är det svenska teamet i ett samarbete mellan 376 journalister – som snart ska publicera sina avslöjanden världen över. 

Den här historien har sin början i Panama… Där ligger huvudkontoret för Mossack Fonseca, en av världens största juristbyråer vars affärsidé är att tillhandahålla brevlådeföretag, med så kallade målvakter, i en rad av världens skatteparadis.  

Bastian Obermayer, Journalist Süddeutsche Zeitung

– Someone has contacted us more than a year ago and offered vast amounts of secret information about Mossack Fonseca.

Frederik Obermaier, Journalist Süddeutsche Zeitung

– There are so many people who may have an interest to harm the source, people of crime organisations like the Maffia, killers, drug dealers…

Bastian Obermayer, Journalist Süddeutsche Zeitung 

– The only condition, the absolute anonymity of the source.

Reportrarna på Sydtysklands största dagstidning kunde snart bekräfta att materialet var äkta – det fanns bara ett problem. Omfattningen var enorm. 11.5 miljoner dokument: bolagshandlingar, passkopior, e-post – med förgreningar till över 200 länder…

Frederik Obermaier, Journalist Süddeutsche Zeitung

– It's the biggest leak in history. The data covers more than 200 000 offshore companies. One journalist or even 20 journalists couldn't handle this huge amount of data and this amount of stories.

Så de tyska reportrarna vände sig till ICIJ, en global organisation för undersökande journalister. 

– God Morning, I am Marina Walker, deputy director of ICIJ, charge of operations…

Och i höstas träffades vi – journalister från 76 länder – för att dra upp riktlinjerna för samarbetet. De läckta dokumenten från Panamafirman Mossack Fonseca gav en unik inblick i skatteparadisens ljusskygga värld.

Bastian Obermayer, Journalist Süddeutsche Zeitung

– In the last years, there's developed something like a parallell world, where the powerful and the rich are hiding money from the public. 

Frederik Obermaier, Journalist Süddeutsche Zeitung 

– Essentially it's a way of robbing money from society. That's money we don't have, the society doesn't have. And that's a problem for everybody.

Över 10% av privatpersoners alla tillgångar i Europa bedöms va placerade i Skatteparadis, 

Det betyder att Europas medborgare varje år går miste om 650 miljarder svenska kronor i undanhållen skatt:

Det är nära 7 gånger mer än vad den akuta flyktingkrisen kostar EU.

Och det skulle täcka de baltiska staternas utgifter i 4 år.

Och förmögna svenskar beräknas gömma 500 miljarder kronor i skatteparadis.   Det innebär drygt 7 miljarder i undanhållen skatt i Sverige – varje år. Lägger vi till svenska bolags skatteflykt blir summan 46 miljarder kronor i undanhållen skatt – varje år.

Det är förskoleplats – med allt inräknat: personal, lokaler och mat – för 344 000 barn. Två av tre barn som går på dagis i Sverige…  

Många i den internationella reporter-gruppen som jobbar med läckan är våra vänner – men en står oss extra nära, en man som varit nere på botten och vänt. 

Jóhannes Kristjansson

– Mina kollegor utomlands har börjat kalla mig ”the lonely journalist”.

Jag har varit ensam i detta jobb för att... det är väldigt få jag kan vända mig till. 

jag vet hur jag själv skulle (reagera) om nån av mina vänner skulle komma med till mig och berättade att: ”jag jobbar med historiens största läcka”. Jag är alltid försiktig. Island är et mycket litet land…

– Jag befinner mig nu i en sommarstuga i Borgarfjörður.

Här har jag fått ro, här kan jag vara lugn och kan breda ut mig med... med... alla mina papper.

– Jag börjar tänka på vilka konsekvenserna kan bli. Det här är väldigt inflytelserika personer som vi ska rapportera om. Ministrar… Väldigt rika individer... Både på Island och utomlands. Jag tror att den värld vi tittar in, visar vad girighet kan göra med folk.

– Hi Johannes, we are at the gate now. Excellent, thanks.

Vi har känt varandra i snart tio år, och samarbetat förr – men aldrig tidigare med en granskning av den här storleken. 

Hi there!

– Really god to see you! 

So this is the hideaway? 

– Yeah. 

Still Christmas yes…

– Well, this is my working desk now. Do you want coffee?

Yes please! I’m o curious. I can see the top politicians are here.

– Yeah, there you have the prime minister and his wife.

På köksbordet har Jóhannes dokument som kan förändra Islands moderna historia.  Dokument som visar att landets mäktigaste politiker – bla statsministern – kan ha gjort sig skyldiga till brott, och gömt undan tillgångar i karibiska skatteparadis.

Precis som de föraktade bankchefer som pekats ut som ansvariga för bankkollapsen, som för några år sen kastade in Island i en djup kris.

Jóhannes Kr. Kristjansson journalist

– The public in Iceland will be outraged. And chocked.

The people will not accept the fact that the top politicians of the country are involved in the offshore business.

Jóhannes Kristjansson är en prisbelönt grävare, och en av de mest hängivna journalister vi känner.

När hans äldsta dotter dog av en överdos, bara 17 år ung, blev Jóhannes sätt att ta sig igenom sorgen att göra en dokumentär, där han vände upp och ner på Reykjaviks undre värld i sin jakt på knarklangarna.

Men så plötsligt, i början av 2015, ville den nya TV-ledningen inte förlänga kontraktet med den kompromisslöse reportern, och efter många år i rampluset försvann han, besviken och stukad, in i skuggorna.

Jóhannes Kr. Kristjansson journalist

– And actually my wife has had phone calls where she has been asked “What is Johannes doing? Why isn’t he working?” 

A lot of people think that I am not working as a journalist anymore; a lot of people think that I’m not working at all. I’m just a lazy ass. But they will know on the 3 of April, (Skratt) At 7 o´clock.  

– I have a countdown here [looks in phone] 81 days.

Ok.. You have a countdown?!  

– Yeah, … 81 days, 23 hours and 16 minutes. 3 of April, 7 o clock and the evening news start.

Bolagshandlingar, avtal, banktransaktioner, passkopior, mejl… Vi går igenom runt 15.000 dokument som rör svenska personer och bolag som låtit advokatfirman i Panama skapa brevlådeföretag i skatteparadis. 

Telefon:

– Näe…  Jag har aldrig hört talas om det här. 

Men hur kommer det sig att ditt pass är inskickat till BVI och att du står som registrerad ägare till det här bolaget?

– Det är en bra fråga

Telefon:

– Det tänker jag inte diskutera så enkelt är det. 

I läckan finns svenska ekobrottslingar, näringslivstoppar, spår av enorma transaktioner på hundratals miljoner i syfte att undvika skatt. Men också småföretagare, som den svenska konsulten, som i mejl beskriver vad hennes bolag i Panama ska betala:

TG: ur mejl till Mossack Fonseca

”…bensin, telefon, internet, resor, min privata hyra, pensionsförsäkring och så vill jag kunna ta ut …”

TG: ur mejl till Mossack Fonseca 

“Jag hoppas det är ok att använda krypterad e-post, för där jag kommer från – Sverige – är …”

Vilka är det då som kopplar ihop de svenska kunderna med Mossack Fonseca i Panama? Här finns ansedda svenska advokatbyråer och banker – och ett bolag sticker ut.

Casper von Koskull, vd Nordea

Om jag som Nordeakund, vill att ni ska hjälpa mig å skapa ett anonymt bolag med målvakter, i syfte att undvika skatt eller anonymitet. Kan ni hjälpa mig med det då?

CK: Nej, absolut inte. Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar, betalar de skatterna som vi ska betala. Det är ett… Vi är en samhällsaktör och som samhällsaktör måste vi ta vårt samhällsansvar. Och då ska vi inte vara med och hjälpa till att kringgå skatter.

Men det är en stor skillnad mellan VDs ord och den verklighet vi ser i läckan. Dokumenten avslöjar att Nordea härifrån filialen i Luxemburg, skapat och administrerat . Som mot betalning kan få hjälp av Nordea med sk målvakter – som frontar deras bolag i skatteparadisen. I över 7000 mejl mellan Nordea och Mossack Fonseca kan vi följa hur banken beställer brevlådeföretag, ordnar med betalning och löser problem.

Som när en av målvakterna som banken använder visar sig vara död – sedan länge. 

“En styrelseledamot – fru Scott – ”.

“. Kan du ändra i alla nu? 

Men Nordea går längre än så. I ett av mejlen – skickat 2012 vill Nordea manipulera en fullmakt och bakdatera den – två år.

”Var vänlig och ”

Dagen efter kommer svar från Panama…

”notera att taxan för att bakdatera dokument är 350 USD.”

Jakob König, bankexpert Sveriges konsumenter

JK: Jag är... faktiskt ganska förvånad. Att man så pass aktivt och systematiskt har hjälpt kunder med sådana här upplägg som ofta syftar till att undvika skatt och dölja vem som står bakom en affär och gömma pengar.

Det finns ett stort problem med att folk smiter från skatten. Och det här är ju en del av det.

Och skatteparadisen gör det relativt enkelt att, att smita från skatten. 

Men du måste inte, och ska inte Nordea, som är en stor och internationell bank, hjälpa sina kunder med den här typen av upplägg, om kunderna vill ha det?

JK: Banken har naturligtvis ett ansvar som erbjuder banktjänster till företag och privatpersoner som begår den här handlingen och då är dom givetvis medansvariga. Dom flesta kunderna vill ju ha en bank som tar ansvar, som inte är involverade i skatteflykt och penningtvätt. 

Vi är tillbaka på Nordeas stämma, med koncernchefen – som vet vilka bevis vi har…

Casper von Koskull, vd Nordea

Ja, du vet ju varför vi är här?

CK: Absolut.

Nordea har ju då systematiskt och över tid skapat och administrerat flera hundra brevlådeföretag. Många med uppenbara syften att just undvika skatt och insyn. Vad är din kommentar till det?

CK: Det kan finnas goda orsaker för att sätta upp ett sådant här bolag. Men om det är för att kringgå skatter ska det inte ske. Har det skett så då, det är klart, har det gått mot vår policy och våra, det där sätt… som vi ska agera.

Ni har ju för dom allra rikaste kunderna betalat för målvakter, alltså personer som ska fronta bolag. Det här är ju någonting som kriminella och skatteflyktingar håller på med, ska Skandinaviens största bank hålla på med det? CK: Ja, men går vi tillbaka i tiden kan det stämma, men idag, våra rutiner och processer och hur vi agerar så ja… Sker det något sådant här, så är det för mig och oss att, ta itu med det för jag kan inte acceptera det.

Så det som vi ser här, det är ett avslutat kapitel?

CK: Absolut.

Den korta intervjun är över… men vi ska få anledning att söka honom snart igen…

46 miljarder kronor, som svenska privatpersoner och bolag, med hjälp av skatteparadis undanhåller i skatt, varje år. Det är 40 gånger mer än vad Sveriges alla idrottsföreningar får i stöd från staten varje år till hela barn- och ungdomsidrotten. 46 miljarder... Det skulle räcka till att nyanställa 120 000 undersköterskor i äldreomsorgen.  /

Inget annat land har en så stor andel mäktiga personer i de läckta Panamadokumenten som Island – näringslivstoppar, jurister, mediechefer, och så, de viktigaste ministrarna i regeringen.

So, what’s going on here, Johannes?

(JK) So the ministers are arriving at the governmental meeting which is held here two times a week. You can see if there is a meeting here when you see the fancy cars outside.

När ministrarna nu samlas har de ingen aning om att den kedjerökande reportern utanför, om ett par månader, kan komma att förändra livet för ett par av dem.  

Finansministern, partiledare för Självständighetspartiet – som bedyrat i TV att han aldrig haft något med skatteparadis att göra, men som enligt dokumenten både ägt och haft fullmakt för ett brevlådeföretag i skatteparadiset Seychellerna. 

Och så statsministern. Partiledare för Framstegspartiet. Som byggt sin politiska karriär på att kritisera girighet och omoral i finanssystemet. Men som, enligt dokumenten, undanhållit att han 2007 tillsammans med sin blivande fru lät Mossack

Fonseca sätta upp brevlådeföretaget Wintris, med målvakter, i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna, med tillgångar på tiotals miljoner kronor  

Jóhannes Kr. Kristjansson, journalist

– When I see them I’m thinking: what a fake you are! 

Are you nervous? To be stopped, in any way? 

– Yes, I’m quite nervous. Because… They have a lot of power, and Iceland is a small country, and… I think they will try to manipulate the stories… try to start some smear campaign against me. I’m just trying to prepare myself, and my wife also

Hemma, i en förort till Reykjavik, har tvårummaren gjorts om till redaktion. Ingen ska kunna se in, på väggen tapetserad med dokument och listor på inflytelserika islänningar.

Brynja Gísladóttir, Jóhannes fru

– So some friends are calling me and saying “Is something wrong?” “Are you feeling depressed?”, howcome you are hiding,you never want to come and meet us” And I’m like iiih, and some point I want to lie and say, “yes I’m depressed. But I’m not depressed, I’m scared. 

Jóhannes har inte haft någon lön på snart ett år, och när avslöjandena om landets politiska och ekonomiska elit publiceras, tror Brynja att det blir svårt för henne att få några fler uppdrag i sitt jobb som redovisningskonsult.  

Och hon är orolig för den förväntade smutskastningen av sin man. 

Brynja: The truth can be twisted, and maybe someone can plant some fake stories about him instead or make him the bad guy… 

But I have to ask you. Is it worth it?

Brynja: Yes, I think, at the end its worth it, because it has to be stopped! And they are lying to their teeth, this is wrong! You know. Ah, it’s my point of view, ha-ha. And maybe I be like excited. 

At least you have one supporter in this world, Johannes. Johannes: I have, haha. A very good one, the most important. 

Jóhannes Kristjansson

– Jag tror att... denna läcka visar att individer, var som helst I världen, gömmer pengar, gömmer tillgångar och undviker att betala skatt, medan allmänheten behöver betala sin skatt och har inget om det att säga.

Det jag tänker på nu är … hur kan jag göra klart det här? Var ska jag publicera det? Kan jag samarbeta med nått mediebolag?

– Om det läcker kommer någon försöka stoppa nyheten från att publiceras? 

Vilka konsekvenser kommer detta reportage ha på min framtid som på Island…

Tillsammans med Johannes börjar vi smida en plan, på hur vi ska få statsministern att ställa upp på en intervju, genom att använda uppdrag granskning som lockbete. Vi lämnar Island, men ska snart komma tillbaka.

Våra kollegor, från bla Tyskland, USA och Finland, är på väg till Mossack Fonsecas huvudkontor i Panama City…

I nära 80 länder jobbar nu de 376 journalisterna i ICIJ-gruppen febrilt för att slutföra granskningarna – det största journalistiska samarbetet någonsin.

I de läckta dokumenten finns avslöjanden om 12 stats- och regeringschefer, 29 dollarmiljardärer, en rad stora banker som Nordea, film- och sportkändisar – och det handlar inte bara om skatteflykt utan också om hur Mossack Fonseca kan kopplas till drogkarteller och korruptionshärvor. 

Carlos Sousa-Lennox, kommunikationsdirektör Mossack Fonseca

– Good afternoon. How are you? Carlos Sousa. How is everything going? 

Good afternoon.

– I’m going to hand you a communique. 

Vi behöver en kommentar på kritiken att ni hjälper kunder att…

– No! I cannot comment at all! But it is very clearly written here, that we don’t do money laundering, we don’t accept money and we don’t take money. That is the only thing I can tell you...

I uttalandet skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till. 

Mossack Fonseca skriver att man är stolt över sina tjänster, och att de är viktiga för att den globala ekonomin ska fungera effektivt.

46 miljarder kronor, som svenska privatpersoner och bolag, med hjälp av skatteparadis undanhåller i skatt, varje år.

Det är skolgången för 470 000 barn. Med allt inräknat: lärare, lokaler, skolböcker och lunch. 470 000 barn, det är mer än alla elever i årskurs 4, 5 och 6 i Sverige.

Casper von Koskull, vd Nordea 

– Vi är en samhällsaktör och som samhällsaktör måste vi ta vårt samhällsansvar.

Så det som vi ser här, det är ett avslutat kapitel?

– Absolut.

Men – i motsats till vad Nordeas VD säger – hittar vi i läckan en mycket aktuell affär.

En affär som får oss att haja till. flera . Till bolaget Capital Partners och ett bygge av ett enormt kontorskomplex – ”Metropolis” i Moskva.

Gareth Jones, Capital Partners

– We had two loans with them, and it was a very very good relationship all the way through. (Reporter) The loan was conducted offshore, through a number of entities?

– I can’t comment on that…

avslöjar att lånen inte ges till Ryssland direkt, utan i skatteparadis. Som i sin tur ägs av brevlådeföretag, som i sin tur ägs av brevlådeförtag. Och bolagen byter regelbundet ägare sinsemellan, vilket skapar en närmast ogenomtränglig ägarstruktur. 

Kartläggningen leder oss till bolaget Maughham i Panama – varifrån stora pengar går till bankkonton i Schweiz. Bolagets företrädare, och den som skriver under banköverföringarna, heter: .

På plats i Panama söker våra kollegor i det franska teamet upp kvinnan i Nordeas miljardaffär. Men hamnar långt utanför de tjusiga bankkvarteren. 

Här bor Leticia Montoya – som inte bara sitter i styrelsen för bolaget i Nordea-affären. Utan har företrätt 11.000 andra bolag. Hon är en målvakt, en frontperson som får betalt för att .  Och några detaljer om Nordea eller de andra bolagen vill hon inte ge…

– No. no…

I som rör Nordeas lån avslöjas vem som är den egentliga ägaren av alla de inblandade brevlådeföretagen: Serzjan Zjumasjev. Han beskrivs som en förmögen oligark från Kazakstan, med nära band till envåldshärskaren Nursultan Nazarbajev.

Vad säger då Nordea – om affären som pågår så sent som 2015? Vi försöker upprepade gånger att få intervjua vd igen. Men Nordea avböjer.

Magnus Nelin presschef Nordea

– Vi kommer att svara på mejl på dina frågor.

– Varför då?

– För att vi tycker det är lämpligt att vara väldigt tydlig med vad vi svarar.

Men några tydliga svar får vi inte. I ett kort mejl skriver Nordea att man inte kommenterar enskilda kunder, men att det ibland är ok med den här typen av strukturer, och att det är vanligt att man i Ryssland använder brevlådeföretag.

Serzjan Zjumasjev själv har gjort sig oanträffbar. 

Våra frågor förblir obesvarade.

Jakob König, bankexpert Sveriges konsumenter

– Det ringer ju varningsklockor på alla håll… Både när det gäller upplägget, men också när det gäller den slutliga låntagaren.

– Dom pengar som banken lånar ut. Det är ju pengar som vi har satt in på bankkontot.  Att dom använder deras pengar till att finansiera kazakstanska oligarker genom avancerade upplägg i skatteparadis, med olika typer av brevlådeföretag. Det tror jag inte att det är många kunder som vill att deras pengar ska användas till. 

JK: Hi Sven, We are here, my guys are here also.

SB: Okay, hello, everybody! 

JK: Hey

SB: Are you still comfortable about doing this? 

JK: Yeah, I am, because this is the only way we can have some answers from the prime minister. This story is so big, and we have to think about the greater good

SB: It’s controversial…  JK: Yeah, it is.

SB: …for us going there, pretending to do another story, to sort of lure him into this. But I think this is the only way to get him on camera.

JK: I think that we should set up the interview before and practice. And prepare for everything. 

Tillbaka på Island, ska vi med Jóhannes genomföra en kupp – för att lyckas med ett av de största avslöjandena i hela ICIJ läckan.

Uppdrag granskning har fått ja till en intervju med statsministern, genom att låtsas göra ett för honom ofarligt reportage, om hur Island repat sig efter finanskrisen.

SB. Hi, So its Iceland again!

JK: Good to se you!

SB: You were supposed to stop smoking, Jóhannes… (skratt)

JK: I know! I tried, I have a electronic cigarette inside, but… Its not, its not, I have to buy another one because this one is not so good.

SB: Haha.

JK: All right, you know, I was lying to myself, I cant stop smoking before the launch of this I think.

Nu är det inte längre bara Brynja som känner till Jóhannes hemlighet – han har involverat fler personer han litar på, två TV-fotografer som vid sidan av sina vanliga jobb satsar all ledig tid på att hjälpa Johannes….

Grímur Jón Sigurðsson, fotograf

 Grímur: I knew we live in a really corrupt society, but to have the tops… All the highest tops of the country involved in this, that was a chook! 

Johannes: And nobody knows.

Grímur: And nobody knows.  

Det är mindre än ett dygn kvar till den avgörande intervjun. Inget, får gå fel. 

– You will be there

– Ok, I will be there, the Prime minister will be there

– So this is the main camera taking the Prime Minister?

– If the Prime Minister walks away, I want to follow him…

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. En världspolitiker. 

Känd för sin självsäkerhet och debattförmåga. 

Hur kommer han att reagera, när vi ställer den oväntade frågan om det okända brevlådeföretaget i Karibien? 

Där dokument med hans underskrift visar hur han på Nyårsafton 2009, då redan partiledare och riksdagsman, överlät sina 50%, värda miljontals kronor, till sin fru, för en amerikansk dollar.

– So it doesn’t matter whether he says yes or no, that’s the cue for you to step in to the interview.  

– If he’ll ask, what’s going on here? Then you could say, “well Johannes, my partner , he has taken over this interview.” 

– You will hate me for all of your life if I screw it up.

– No. But you know, he will hate me. For the rest of his life. 

Nästa dag är vi på plats i god tid, för att ställa iordning kameror och ljus inför intervjun. 

– What time is it?

– Two minutes past

Snart ska statsministern anlända. Vi tar upp en mobil och frågar Jóhannes hur han mår.

– I am trying not to get swetty… 

Jóhannes är – officiellt – med som SVT:s ”fixare” på Island, och håller sig i bakgrunden. Det är dags.

– Sven Bergman, Swedish Television. God day, Mr Prime Minister… 

Vi börjar, som planerat, med ofarliga frågor, och när vi glider in på ämnet skatteparadis, är ministern tydlig med vad han anser om folk som utnyttjar anonyma brevlådeföretag i skatteparadis. 

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, statsminister 

– It’s important to rebuild trust in Icelandic society, towards government obviously, but also the financial system and the way of doing things. So we want to show that we are leaving no stone unturned… people can rest assured that the government is doing what it can to look into any misconduct.

Så tar vi sats, för att ställa den fråga vi egentligen kommit hit för… 

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson statsminister 

What about yourself, ehm, Mr prime minister, have you or did you have any connection yourself to an offshore company?

– Eeeh. Myself? No, well… Ehhh. The… Icelandic companies, I have worked with the companies, had connections with offshore companies, even the, the, the, what’s it called, the workers unions. So it would have been through such arrangements, but I have always given all of my assets and that of my family up for taxes, so there have never been any of my assets… hidden… Anywhere. 

Mr Prime Minister, what can you tell me about a company called Vintris?

– Well… Ehm… It’s a company, if I recall correctly, which is associated with one of the companies that I was on the board of [bends down silent]. And eh… It was… had an account, which as I mentioned has been with the tax… On the tax account. Since it was established. So now I’m starting to feel a bit strange about this question, because it’s like you are accusing me of something.

No, I’m just asking you questions.

– Okay.

So, to go into the details I would like my partner to do it in Icelandic.

JKR: Why have you not told about your connection to the off-shore conpany Wintris? SDG: I will grant you that interview if you request that speciffically..

JKR: Can‘t you just answer? You are the PM of this nation... You can answer this now SDG: Because, as described earlier, this is all disclosed in my tax report...

JKR: What are the company‘s assets?

JKR: You sold your share of the company for one dollar...

SDG....No No...

JKR: ...in 2009...

SDG: ...you‘re asking me about some comlpete nonsense....You trick me to do an interview... JKR: I have you signature her Sigmundur, would you like to see it?

SDG: What is this drama that you are trying to create here.

JKR: Sigmundur you can answer these questions. You are the Prime minister and you have not been telling the truth.

Statsministern kommer inte tillbaka. Tre veckor av relativt lugn följer. Men när intervjun publiceras väcker avslöjandet och statsministerns svar, många islänningars vrede.

Inne i parlamentet försöker Gunnlaugsson värja sig mot avslöjandet att han och hans fru placerat miljontals kronor i det hemliga brevlådeföretaget i Karibien. Medan ägg och yoghurt haglar mot fönstren, kräver den största demonstrationen i Islands historia, statsministerns avgång och nyval. Kvällen före har landet stått still, då 58% av befolkningen bänkat sig framför TV apparaterna för att se Jóhannes reportage.

Där finansministern förklarar att han inte dolt något för skattemyndigheten, och att hans brevlådeföretag är en avslutad historia. Men där avslöjandet om statsministern upprör mest.

Gunnlaugsson förklaring är nu – till skillnad mot i vår intervju – att det var ett ”misstag” att han stod som hälftenägare – och att frun skattat för tillgångarna.

(Brynja) It is overwhelming, its bigger than I thought 

(Johannes) The only thing I did was telling this story, and all the facts. But I think this will change a lot things here. This was an important story, yes I think so…

PÅA:

Det här avslöjandet har skakat om den högsta ledningen på Island.

Men även i Sverige har frågan om skatteflykt nått regeringsnivå. För tre veckor sedan kunde vi berätta om rika svenskar som haft dolda förmögenheter utomlands. En av dem som fört hem pengar är före detta kabinettsekreterare Frank Belfrage, som varit kollega i regeringen med Skatteverkets två högsta chefer.  Fick han samma behandling som alla andra?

Del 2 – Skatteverket och Belfrage

Vi är på Skatteverkets huvudkontor för att hämta ett dokument – som vi tror kan vara mycket besvärande för skatteverkets ledning..

– Hej Sven Bergman, SVT Uppdrag granskning, vi ska ha en begäran som ligger och väntar här…

I över ett år har vi granskat förmögna svenskars skatteflykt och deras skattedeklarationer. Men dokumentet vi nu frågat efter handlar om något annat. Om ett telefonsamtal från Skatteverkets högsta ledning, om Skatteverkets trovärdighet, och kanske även om vänskapskorruption.

Den här historien har sin början i det uppmärksammade reportaget vi sände för tre veckor sedan – om skatteflykt. Vi kunde berätta om vår lista med nära 9000 namn på svenskar som haft obeskattade tillgångar utomlands och som – när risken för att åka dit ökat – nu valt att ta upp sina dolda förmögenheter för beskattning. Det som på Skatteverket kallas för en ”självrättelse”.

Ett av namnen på listan var den före detta kabinettsekreteraren Frank Belfrage.

Telefon Frank Belfrage, fd kabinettsekreterare

– Jag behöver bara reda ut ett par frågetecken eftersom du dyker upp bland de här rättelserna? 

– Jaa, Nä du jag har nog inga kommenterar till det så, det har jag inga synpunkter på.

Live (i trapp upp till lobbyfirman där Frank Belfrage arbetar)

– Frank, Nu får du stanna så vi får ställa två frågor!

– Du har varit kabinettsekreterare sen 2006, du måste kunna svara på om du haft frågor om du har haft tillgångar utomlands.

Men Frank Belfrage ville inte svara på våra frågor. Det ville inte hans skattejurist heller, Staffan Andersson.  Vi såg i mejl juristen skickat till Skatteverket – att det skulle finnas en överenskommelse mellan honom och myndigheten, som handlade om:

”känsliga personer” och ”löften” som Skatteverket ställt ut om ”Extra sekretess” för några av juristens mest kända klienter.

Telefon:

Staffan Andersson skattejurist

– Det gagnar inte mig att ställa upp och det gagnar inte mina klienter heller, så jag tackar nej.

Margareta Nyström, projektledare Skatteverket

– Det var ett önskemål, från deras sida. Vi har ju så att.. vi får ju önskemål hela tiden från olika håll. Vi har inte gjort någon hantering speciellt, utan vi har den hantering vi har på det sätt vi har. 

Här tog det förra reportaget slut. 

Men det fanns en fråga i intervjun med Skatteverket, som då inte kom med – en fråga vi ville undersöka närmare…

Margareta Nyström, projektledare Skatteverket

– Några av de vi kontaktar i samband med den här granskningen har blivit varnade för att vi granskar dem, är det ni som har varnat dom?

– Nej…

–  …och informerat om att vi granskat dom?

– Nej.

– Så det vore helt uteslutet att någon i skatteverkets ledning skulle ta direktkontakt med personer som vi granskar? 

– Det uppfattar jag som väldigt otroligt.

För att förstå frågan – varför Skatteverkets ledning ens skulle komma på tanken att varna personer vi granskar måsta vi gå tillbaka till 2006.

Alliansregeringen har vunnit valet, och en ny regering med ministrar och statssekreterare tar över.

På finansdepartementet heter statssekreteraren Ingemar Hansson, på statsrådsberedningen finns Helena Dyrssen, och på UD kabinettsekreteraren Frank Belfrage. Under åren som följer kommer de att jobba nära varandra, med traditionsenlig lunch på måndagar – och resor ihop varje år.

Åtta år senare – 2014 – blir det valförlust. Statssekreterarna i alliansregeringen sprids. Ingemar Hansson är sedan 2010 Generaldirektör på Skatteverket, här hamnar också Helena Dyrssen (2013) som näst högsta chef – överdirektör. Och Frank Belfrage blir efter valförlusten delägare i ett lobbyföretag.

Men statssekreterarna fortsätter att umgås, under namnet ”2006-års statssekreterare”. De träffas privat, ett par gånger per år.

Margareta Nyström, projektledare Skatteverket

– Så de här som har suttit i samma regering tidigare, har inte kontaktat Frank Belfrage 

– Vi har inte alls någon sådan tradition, att vi skulle kontakta….

Varför skulle det vara ett problem?

– Därför vi har ju en. Vi har ju en absolut skattesekretess och det är bara den handläggare som handlägger ärendet som ska kontakta den personen…

Det är nu vi kommer till dokumentet i Skatteverkets reception – om ni minns. Vi har begärt ut kopior på den högsta ledningens mejl och telefontrafik, och fått besked att det finns ett dokument att hämta. 

Live:

– Helena Dyrssen, överdirektör… nummer… har ringt Frank Belfrage, som hon satt i regeringen med.

Telefon Margareta Nyström, projektledare Skatteverket

Jag står här i foajén till skatteverket och har fått ut vår begäran på telefonloggar. Och då visar det sig att i motsats till vad du sa i intervjun med oss så har Skatteverkets ledning ringt före detta kabinettssekreterare Frank Belfrage?! 

– Okej. Alltså, jag sa ju att, jag tyckte det var väldigt otroligt att dom skulle ha gjort det. Och jag kan ju inte… säga annat än vad jag vet. 

När fick du veta… att skatteverkets ledning…

– JAG kände inte till sanningen! Jag kände inte till mer än det jag lämnade i uppgift under intervjun. Jag tycker att du ska ta kontakt med ledningen, så får dom prata om dom här frågan.

Helena Dyrssen, överdirektör Skatteverket

– Jag känner Frank för vi har varit kollegor sedan tidigare Och då var min tanke att jag skulle berätta för Frank att… Skatteverket skulle berätta för Frank att Skatteverket har lämnat ut uppgifter som vi är skyldiga att göra enligt upphovsrättsliga, och enligt den tryckfrihetsrättsliga lagstiftningen. Och då ville jag berätta att så har skett. 

Är det din roll som överdirektör att ringa och informera en sån person som media granskar?

– Det kan man naturligtvis diskutera. Jag gjorde den bedömningen att det kunde se snyggt ut om jag också hade berättat för honom att dom uppgifterna har lämnats från Skatteverket på rätt sätt.

Kunde se snyggt ut, i vilket sammanhang och för vem?

– Hur menar du? Hur…?

Du sa att det kunde se snyggt ut om du ringde honom, och då frågar jag: för vem kunde det se snyggt ut?

– För… Eftersom jag visste att han… Att det fanns uppgifter om honom som lämnats av Skatteverket. Så ville jag berätta för honom att dom uppgifterna hade lämnats från Skatteverket på ett korrekt sätt.

Överdirektören säger att Frank Belfrage inte svarade, men medger att hon ringde för att informera honom, när hon fick veta att han ingick i vår granskning om skatteflykt.

Helena Dyrssen, överdirektör Skatteverket

– Jag ville berätta på vilket sätt ni hade fått uppgifter om honom och att det kom från Skatteverket och att det var enligt dom regler vi hade att följa.

Så om du inte hade känt Frank Belfrage och inte hade varit en tidigare regeringskollega med honom, så tolkar jag det som att då hade du inte ringt honom?

– Ja, så kan du tolka det.

Telefon handläggare Skatteverket

– Man blir lite mörkrädd. Jag trodde inte överdirektören på skatteverket hade så dåligt omdöme.

Han är tjänsteman på Skatteverket med lång erfarenhet av utredningar och revisioner, men vill inte medverka med namn och bild. 

Genom honom fick vi redan tidigt i vår granskning av skatteflykten, uppgifter om hur Skatteverket i vissa fall särbehandlar inflytelserika personer. 

– Jag känner ju självklart en stor lojalitet mot Skatteverket men jag tycker det bör uppmärksammas att personer behandlas olika beroende på dess ställning. Det kan ha rört allting från inkomstbeskattning som ska höjas och efter ”order” om man säger så från huvudkontoret eller från högre chefer har de här utredningarna lagts ner. 

Vilka konkreta fall handlar det om?

– Det kan jag inte säga det är absolut sekretess som råder när det gäller detaljer i handläggningen.

Men du vet att den här särbehandlingen pågår?

– Ja, det vet jag. Jag har sett det vid ett antal tillfällen.

På vems order sker den här särbehandlingen som du har sett? 

– Det är alltifrån kontorschefer upp till ansvariga på huvudkontoret på skatteverket.

Helena Dyrssen överdirektör Skatteverket

Låt mig då summera: När ni har ett samtal – du som överdirektör och generaldirektören, så diskuterar ni huruvida Frank Belfrage, er tidigare kollega i regeringen, ska ringas. Du ringer sen honom. Och då är min fråga: Vad var generaldirektörens inställning till det?

– Jag kan inte här berätta för dig om dom samtal som vi har fört, jag och Ingmar Hansson.

Skulle du ha ringt Frank Belfrage om din chef, generaldirektören, hade sagt nej?

– Jag kommer inte kommentera dom diskussioner som Ingmar och jag har haft. 

Jag har svårt att tro att du skulle ha ringt om han hade sagt nej.

– Jag vill fortfarande inte kommentera det du påstår.

Telefon handläggare Skatteverket

– Jag vill att förtroendet för skatteverket ska vara så högt som möjligt å jag tror att förtroendet byggs av att vanliga svenska medborgare ser att oavsett vem personen är behandlas dom likadant.

Programledarintervju Janne Josefsson

Ingemar Hansson, du är generaldirektör för Skatteverket, du har sett reportaget nu, vad är din reaktion?

– Ja, framförallt så tog det mig att det var en medarbetare som påstod att vi särbehandlar personer i skattefrågor och där är vår policy mycket tydlig att vi ska inte särbehandla personer. 

Visar inte reportaget på just detta med särbehandling? Överdirektören här erkänner ju här att hon kontaktade en före detta regeringskollega, Frank Belfrage?

– Det viktigaste i vår myndighetsutövning, det är när vi fattar skattebeslut och då har vi oerhört tydliga riktlinjer på hur det ska gå till och det görs långt ner i linjen och enligt fastställda rutiner och där är mycket tydliga förhållningsorder då att det ska inte vara någon särbehandling. När det gäller Helenas samtal som ju, det blev inget samtal för hon fick inte svar, då var det så att vi fått in en särskild begäran angående utlämning av uppgifter på Frank Belfrage och utifrån att det stack ut som en begäran så nämnde mina medarbetare för mig och Helena, att en sådan begäran fanns och att vi också hade lämnat ut detta.

Men du hör ju hur din överdirektör här, Helena D, gör detta för att hon känner honom?

– Så här i efterhand vore det bättre om hon inte hade försökt ringa honom, hon fick inget svar så det blev inget samtal…

Men syftet var att han skulle svara naturligvis?

– Och hon har inte heller försökt ringa därefter vilket är bra, men det vore ännu bättre om vi inte hade ringt.

Det vore ännu bättre om ni inte hade ringt…och vad sade du på det här, din egen inblandning i detta? 

– När vi hade fått in den här ansökan som stack ut och mina medarbetare informerade oss om den i början av mars, då sade Helena att hon tänkte ringa Frank Belfrage eftersom det var så speciellt och jag hade i den stunden inga invändningar mot det, men i efterhand tycker jag det vore bättre om hon inte hade ringt.

Man måste skilja på skatteärenden, skatteärenden sköts långt ner i linjen, vi fattar massor av beslut varje dag, vi har 10 500 medarbetare som…

Men det är självklarheter du pratar om nu, men nu gör ni ett undantag för en gemensam vän, en regeringskollega, som både du och din överdirektör känner och vi hör också här utav projektledaren, hon tror ju att det här var helt otroligt. Hon säger att det är det första man lär sig här, man pratar inte om namn, man säger X och Y, det ska väl du känna till som generaldirektör?

– Jag känner till vår policy, vi pratar inte om namn i skatteärenden.

Varför gjorde ni detta här då? Du ångrar det säger du?

– Det var olämpligt, i efterhand, det hade varit bättre om hon inte hade ringt.

På vad sätt är det olämpligt?

– Därför att det kan just väcka misstanken om att han hanteras annorlunda.

Men han hanteras ju annorlunda än andra?

– Ja, hon ringde upp honom.

Men ställer du dig själv inte frågan, hur kunde detta gå till?

– Ja, det hade varit bättre om hon inte hade och det hade varit bättre om jag hade avstått om jag direkt hade sagt till henne spontant att det här kan vi inte göra.

Jag tror de flesta av dem som tittar på det här skulle säga att det vore väl en självklarhet?

– Ja, jag tycker det också nu.

Och en generaldirektör som inte gör det som är självklart, om du som högste chef inte gör det som är självklart och som är den officiella linjen här på Skatteverket, vad får det för konsekvenser tror du?

– Det var ett misstag av både mig och Helena att Helena försökte ringa, men nu blev det inget svar och hon försökte inte ringa igen, vilket var bra. Men det var ett misstag, ja.

Du hör ju också, anställda här som är handläggare som säger att det här ser vi på detta Skatteverk där du är högsta ansvarig, att man särbehandlar människor på det här sättet?

– Mm.

Det här är inget undantag?

– Att det här skulle förekomma är jag mycket förvånad över, jag har inte hört den indikationen tidigare att det skulle vara särbehandling i skattefrågor eller i skattebeslutsfrågor.

Vad säger du till dem, oavsett om de jobbar här eller till allmänheten i stort, när de sett det här reportaget att det ger ett intryck av en vänskapskorruption?

– Ja, det hade varit bättre att vi inte hade försökt ringa Frank Belfrage, så det var ett misstag från mig och från Helena att vi ringde.

Tack ska du ha.

– Tack ska du ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.