Kapitalet ökar inkomstklyftor

Publicerad

De välbeställda hushållens kapitalinkomster har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Det är också den huvudsakliga förklaringen till de ökade inkomstklyftorna, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

2015 uppgick hushållens kapitalinkomster till drygt 340 miljarder kronor. 1995 var motsvarande siffra 65 miljarder och 2005 150 miljarder kronor, räknat i 2015 års priser. Därmed har kapitalinkomsternas andel av de totala disponibla inkomsterna ökat från tre till 15 procent mellan 1995 och 2015.

Kan leva på kapitalet

Och de är framför allt de rikare svenskarna som kan leva på kapitalet. Enligt SCB:s statistik hade den tiondel av befolkningen med de högsta inkomsterna nästan lika höga kapitalinkomster som från arbete. 90 procent av kapitalinkomsterna gick till den tiondel av befolkningen som har högst total inkomst.

Låginkomsttagare ökade

Samtidigt har de ”fattiga” blivit dubbelt så många. Andelen svenskar med en inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten har ökat från 7,3 procent 1995 till 14,8 procent 2015. Framför allt är det de utan arbete som har halkat efter, enligt SCB:s siffror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.