Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andra Farhad om ”killaktierna” som fallit på börsen under våren.

Killarnas favoritaktier får stryk på börsen

Uppdaterad
Publicerad

Småspararfavoriterna Embracer och SBB har kollapsat på börsen under våren. Orsakerna bakom rasen skiljer sig, men bolagen har en sak gemensam – omkring 70 procent av aktieägarna är män.

– De är riktiga testosteronaktier, säger sparprofilen Andra Farhad i Ekonomibyrån.

Fastighetsjätten SBB och gamingbolaget Embracer kommer in på femte respektive sjätte plats på listan över mäns favoritaktier. Det framgår i Euroclears årliga rapport om svenskarnas aktieägade.

Under våren har de två bolagens aktievärden fallit kraftigt. Sedan årsskiftet har Embracer backat cirka 50 procent, medan SBB fallit omkring 70 procent.

Stora lån problem när räntorna stiger

– Båda bolagen har haft aggressiva förvärvsstrategier, det ledde till stora kursuppgångar under pandemin och åren med nollränta. SBB har tagit stora lån på obligationsmarknaden och nu när räntorna stiger blir det ett jätteproblem, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske bank.

– Embracer har pratat mycket om optimistiska prognoser. Och det har man gjort i ett läge där det inte funnits nedpräntat i avtal. Ett stort kontrakt väntades komma senare, nu visade det sig att det inte blev något avtal. I efterhand ser det ut som att man varit lite väl optimistisk, fortsätter hon.

Just risk har länge varit förknippat med ett manligt sparande. Och historiskt har det varit en vinnande strategi att satsa på tillväxt och risk.

Går bättre för aktier som kvinnor äger

Men på senare tid har den typen av spartaktik lett till stora förluster. Förra året var första gången sedan mätningarna startade 2017 som SCB:s kvinnliga medianportfölj presterade bättre än männens. Vid årsskiftet noterades medianvärdet hos kvinnornas aktieportfölj till 52 000 kronor, vilket var 2 000 kronor mer än männens.

– Män äger generellt aktier i bolag med stora kursuppgångar och verbala vd:ar som syns mycket. Kvinnor äger oftare fler bolag på storbolagslistan, som har fungerande affärsverksamhet och då blir överraskningarna färre. De sticker inte upp på samma sätt men klappar inte heller inte ihop på samma sätt, säger Maria Landeborn.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Killaktierna faller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet