En bitcoin-automat på en allmän plats i Hongkong. Den kinesiska fastlandsregeringens signaler om kryptovalutor kopplas samman med senaste tidens skiften i bitcoins värde. Foto: TT/AP

Kinesiska mullranden oroar bitcoinbörs

Publicerad

Kryptovalutan bitcoin har under november sett sitt värde skjuta i höjden och sedan krascha rejält, vilket i båda fall kopplas samman med politiska signaler från Kina.

Det har varit en tuff månad för bitcoin och den som har investerat sina slantar i kryptovalutan. Förra veckan dök växlingskursen rejält och när det var som värst så hade den tappat över en fjärdedel av sitt värde, från drygt 10 000 dollar per digital peng, ner till drygt 6 500 i måndags.

Ludvig Öberg är svensk bitcoin-entreprenör och sitter med i styrelsen för Svenska bitcoinföreningen, en ideell förening tillika intresseorganisation till förmån för kryptovalutan. Han äger själv bitcoin och är således en av de drabbade, men han framhåller att det hör till högriskinvesteringar.

– Kryptovalutor generellt är en högriskinvesting som man borde vara medveten om svänger extremt då och då, säger han.

Tunga kinesiska besked

Visserligen så har valutans värde under de senaste dagarna återhämtat sig något till 7 630 dollar, men den minst sagt skakiga marknaden har vållat utbredd oro. De senaste stora förändringarna – båda topparna och dalarna – har i sin tur kopplats samman med jätteekonomin Kina och dess syn på kryptovalutorna.

Den kinesiske ledaren Xi Jinping höll förra månaden ett tal där han talade sig varm om den blockchain-teknologi som exempelvis bitcoin bygger på, något som fick valutans värde att stiga. Men i praktiken så har Kina har antagit en hård politik mot kryptovalutor och i fredags lovade Kinas centralbank att fortsätta med sin tuffa hållning, enligt CNBC.

– Det här var en av de värsta veckorna i digitala tillgångars historia, sade i helgen Jeff Dorman, investeringschef på bolaget Arca, till tv-kanalen.

– Marknaden drar tydligt ihop sig, utan nya pengar som kommer in.

Överdriven optimism?

En slutsats från flera bedömare är att Kina tycks redo att omfamna blockchain, men att det inte innefattar just kryptovalutor.

– Det är insikten om att positiviteten kring Xis blockchain-tillkännagivande var överdrivet, säger Jamie Farquhar på Londonbaserade kryptoföretaget NKB Ground till Reuters.

– Det kan vara så att det inte omfattar bitcoin i nuläget.

Bitcoin har sett sitt värde skifta dramatiskt i år. Å ena sidan så har värdet med än dubblats sedan början på året, men å andra sidan tappade det rejält under november.

Även årets toppnotering är långt under rekordet på cirka 20 000 dollar för knappt två år sedan.

Bitcoin är en högriskinvestering som många experter har varnat vanliga investerare för. Kryptovalutans förespråkare framhåller å sin sida att värdet har stigit kraftigt över tid, något det dock inte finns garantier för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer