Kinas börser vänder upp

Publicerad

De kinesiska börserna vände upp efter gårdagens ras och drog med sig flertalet av de övriga Asienbörserna i lyftet. Det borgar i sin tur för en mer positiv Stockholmsbörs när handeln öppnar.

Shanghaibörsens kompositindex ligger strax före klockan 8 svensk tid på plus 2,4 procent. Hongkongbörsen har samtidigt stigit med 0,9 procent.

I torsdags tvingades börserna i Shanghai och Shenzhen att stänga i förtid. Handeln automatstoppades då för andra gången den här veckan, sedan CSI 300-index, som omfattar båda börserna, fallit mer än sju procent.

Kina börsras

De kinesiska myndigheterna valde i går överraskande att avskaffa stoppmekanismen. Den infördes nyligen för att motverka alltför snabba svängningar på börserna men efter veckans två nödstopp anser vissa bedömare att den i stället har ökat oron och påskyndat kursraset.

Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde dock 0,4 procent lägre. Men i Seoul pekade pilarna upp, plus 0,7 procent, medan Taiwanbörsen stängde på plus 0,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina börsras

Mer i ämnet