Högkonjunkturen är över, enligt Konjunkturinstitutet Foto: KI, Henrik Montgomery/TT

Konjunkturinstitutet: Högkonjunkturen är över

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska ekonomin är inne i en tydlig avmattningsfas och högkonjunkturen är på väg att ebba ut. Det skriver Konjunkturinstitutet – och hävdar att både brexit och handelskonflikter ligger bakom förändringen.

– Högkonjunkturen är över, men det betyder inte att vi går in i en lågkonjunktur, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Konjunkturinstitutet menar att internationella handelskonflikter och oklarheterna kring brexit tynger den globala ekonomin, och att det drabbar den svenska exporten.

Man varnar också för att arbetslösheten fortsätter att öka trots en ”milt expansiv” finanspolitik. Här räknar man med att arbetslösheten stiger till 7,1 procent 2020.

Hushållens syn mer mörk

Inflationen väntas också förbli betydligt lägre än 2 procent och några räntehöjningar från Riksbanken väntas varken i år eller nästa år.

Även hushållens syn på den svenska ekonomin och förväntningarna på framtiden är dyster, skriver KI – något som innebär att man sparar mer och konsumerar mindre.

– Där kan vi prognosmakare och media ha bidragit. Men hushållen har ändå ett visst belägg för att vara pessimistiska. Sysselsättningen minskade snabbt första kvartalet. Sen har utvecklingen accelererat, säger Ylva Hedén Westerdahl vid KI.

Samtidigt har förtroendeindikatorer för både tillverkningsindustri och tjänstesektor fallit tillbaka och är nu lägre än normalt.

KI anser också att regeringen nu bör ha beredskap att snabbt kunna föra en expansiv finanspolitik.

– Det är viktigt att regeringen kan agera snabbt, säger Ylva Hedén Westerdahl till TT och tillägger att politikerna redan nu måste sätta sig ner och ta fram en plan.

Högre arbetslöshet

Även Handelsbanken gör bedömningen att Sverige går mot en lågkonjunktur med stigande arbetslöshet. Tillväxten faller till 1,1 procent i år och fortsätter ned till 0,8 procent nästa år, enligt en färsk konjunkturprognos.

Det kan jämföras med Handelsbankens prognos från i augusti, då årets tillväxt beräknades till 1,5 procent och nästa års till 0,8 procent.

Inbromsningen ser ut att gå snabbare än väntat, inte minst inom industrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.