Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi går in i en lågkonjunktur 2023”, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet. Foto: SVT/TT

Konjunkturinstitutet om prognosen: Hushållen deppigare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Konsumenterna drar åt svångremmen hårdare och tidigare än vad man förutspått för att tackla stigande räntor och skenande elpriser.

– Vi går in i en lågkonjunktur 2023, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet, till Ekonomibyrån.

Enligt Konjunkturinstitutet är det svårt att säga hur djup lågkonjunkturen blir eftersom det beror på hur mycket Europeiska centralbanken höjer räntan.

En ny konjunkturprognos kommer presenteras den 28 september, men enligt Ylva Hedén Westerdahl kan vi förvänta oss låg tillväxt.

”Inte 90-talets kris”

Före detta finansminister Anders Borg tror inte att vi är på väg in i 90-talets kris, som ledde till en djup och långvarig lågkonjunktur. Men han säger samtidigt att vi befinner oss i en unik situation. Det är varken en arbetslöshetskris eller bankkris – snarare en konsumtionskris.

– Hushållen har förändrat sitt beteende. Vi köper billigare varor och prioriterar bort saker vi inte behöver. Mindre rött kött och mer korv, säger Anders Borg i Ekonomibyrån.

Det är framförallt stigande boräntor som kommer påverka hushållens beteende.

– Vi kommer inte behöva betala så mycket som 5 procent på våra bolån, men höjningen kommer att påverka köpkraften. Det, och risken att det blir en kall vinter.

Se Ekonomibyråns premiäravsnitt ”Den perfekta stormen” i SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.